П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У смт Шишаки на Полтавщині парафія проголосувала за перехід в Українську Церкву

    2 липня відбулися збори релігійної громади в смт Шишаки, Полтавської області. На зборах вирішили приєднатись до Православної Церкви України і покинути московську Церкву. Попри це рішення, у Шишацькій громаді є люди, які відстоюють московський патріархат.

    Про це повідомляє zmist.pl.ua

    Єрарх ПЦУ, архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір розповів, що «Священник (УПЦ МП, – ред.) був проти зборів, доклав зусиль, щоб перешкоджати їм. Тому жителі громади вирішили створити нову громаду ПЦУ, до якої можуть доєднуватися інші. Місцева влада обіцяє посприяти тому, щоб нова громада отримала нетиповий храм, звичайне приміщення, де зможе проводити богослужіння та інші заходи».

    Надалі у Шишаках з’явиться священник, що буде закріплений за приходом ПЦУ й приміщенні, яке виділить місцева влада на прохання громади.

    «З боку голови громади є відкритість і обіцянка сприяти. Він відкритий до ПЦУ, як і до інших конфесій, не чинитиме перешкод, бо цього хочуть люди. Але все ж на ініціаторів переходу тиснули з боку прибічників УПЦ (МП, – ред.)», – каже Владика Федір.

    Дізнавшись про заплановані збори у Шишаках Митрополит московського патріархату Філіп звернувся до правоохоронців з заявою про «міжконфесійні ворожнечу», щоб тиснути на вірян у Шишаках, аби ті не ініціювали перехід до Православної церкви України та заборону московської церкви.

    Нагадаємо, що православні віряни у Шишацькій громаді напередодні зібрали майже 400 підписів за перехід до ПЦУ й відмову від московського патріархату.

    Також СБУ дасть оцінку тиску Митрополита УПЦ МП Філіпа на священників московського патріархату з Полтавщини. Священники УПЦ МП з різних областей підписали звернення про трибунал над Кірілом, серед яких представники духовенства Полтавщини. Однак через деякий час двоє священників Полтавської єпархії відкликали підписи – це архімандрит Макарій Біліневич та протоієрей Віталій Васильчук.

    Найсвіжіше

    Популярне