П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти в Криму готуються до примусової мобілізації

    Громадян України в окупованому Криму знову планують примушувати воювати проти власної держави, як це вже відбувається з тими, кого окупанти незаконно призвали на строкову службу.

    Про це повідомляють у Представництві президента України в АР Крим.

    У представництві зазначили, що днями на ресурсах окупаційної адміністрації Росії у Криму з’явився указ так званого “глави республіки Крим”, яким створено “призовну комісію з мобілізації громадян у республіці Крим” у новому складі, затверджено положення про неї та доручено створити в “муніципальних” районах і міських округах” відповідні комісії нижчого рівня.

    “Указані кроки окупаційної адміністрації свідчать про те, що Російська Федерація готується до проведення мобілізації на тимчасово окупованій території. Громадян України в окупованому Криму знову планують примушувати воювати проти власної держави, як це вже відбувається з тими, кого окупанти незаконно призвали на строкову службу”, – заявили у Представництві резидента України в АР Крим.

    Такий призов і мобілізація українців до збройних сил РФ є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема положень IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

    У представництві закликали українців у Криму зробити все можливе, щоб уникнути мобілізації, наприклад саботувати рішення окупантів. А якщо це не вдасться, то за першої ж нагоди здаватися в полон – це дасть змогу зберегти життя і не виконувати злочинних наказів.

    Виконання наказів, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури, кваліфікують як злочини без строків давності й переслідують згідно із законом України та нормами міжнародного права, навіть якщо мобілізація примусова, нагадали у представництві.

    Нагадаємо, єпископ РПЦ, якого висвятив Онуфрій, подякував російським загарбникам в Криму. Також окупанти намагаються втекти з місця бойових дій до Криму через Арабатську стрілку.

    Найсвіжіше

    Популярне