Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Від окупантів в Україні вже постраждали 123 об’єкти культурної спадщини, з них 9 — зруйновані вщент

    З початку повномасштабної війни від рук окупантів в Україні вже постраждали 123 об’єкти культурної спадщини. Найбільше злочинів проти українських пам’яток зафіксували у Харківській області.

    Про це повідомляє міністерство культури та інформаційної політики України.

    Так, росіяни завдали руйнувань 21 пам’ятці національного значення, 95 — місцевого значення та 7 — щойно виявленим об’єктам культурної спадщини. Наразі відомо про повну руйнацію 9 об’єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині. Крім того, стан ще 25 таких об’єктів залишається невідомим.

    У Мінкульті розповідають, що загалом пошкоджено 100 об’єктів цінної історичної забудови, проте найбільше від рук окупантів постраждали релігійні споруди. Так, росіяни знищили чи пошкодили 144 релігійні споруди. З них 51 — перебуває на обліку як пам’ятка історії, архітектури та містобудування або цінна історична забудова.

    А загалом з 24 лютого Міністерство культури зафіксувало 396 воєнних злочинів росіян проти української культурної спадщини. Найбільше таких дій виявили на Харківщині: 97 в області і 80 — в обласному центрі. На Донеччині зафіксували 92 злочини, з них 61 — у Маріуполі. Ще 70 випадків було у Київській області, 38 — у Чернігівській, 32 — у Луганській, 28 — у Сумській областях.

    Найсвіжіше

    Популярне