Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ не потрібне визнання Світового православ’я, достатньо Томосу від Вселенського патріархату, – професор Саган

    Професор, український релігієзнавець, філософ, публіцист Олександр Саган впевнений, що ПЦУ не потрібні визнання інших Помісних Православних Церков. ПЦУ достатньо Томосу від Вселенського патріархату, який отримали інші автокефальні Церкви.

    «… хочу погодитися із коментаторами, які наголошують, що ідея так званого “консенсусного визнання” чомусь побутує і в ПЦУ. Тут теж часто можна почути, що нас “визнали чотири Церкви” і т.п. Але в канонах Вселенського православ’я, як і на практиці, немає і не було ніякого “консенсусного визнання” у цьому питанні. Вселенський патріарх неодноразово наголошував на тому, що чомусь Церкви, які отримали томос від Вселенського патріарха без жодних додаткових погоджень і визнань, раптом починають вимагати такого погодження і визнання», – пише Олександр Саган у Фейсбуці.

    За його словами, нині єдина форма не визнання томосу ПЦУ – це розрив відносин із тією церквою, яка його надала.

    «І лише одна Церква не визнала наш томос. І це, зрозуміло, Московський патріархат, який одностороннім чином розірвав відносини із Константинопольською церквою. Всі інші церкви жодних офіційних дій з цього приводу не зробили. І це зрозуміло – така дія передбачатиме самовідмову від власного томосу, який, станом на сьогодні, для 10 Церков був виданий точно так, як і для ПЦУ (це без 5 давніх церков, які згадані у Вселенських соборах + Московської, яка томосу про автокефалію не має, а має лише отриману злочинним чином грамоту про визнання їх патріарха, дію якої згодом розширили на всіх наступних її патріархів)», – підкреслив релігієзнавець.

    Професор зазначив, що із нині вже 16 помісних Православних Церков, які є у диптиху, лише одна не визнає наш томос, всі інші – визнають.

    «Щодо співслужінь і згадування у диптиху – це буде з часом. Ми ж пам’ятаємо, що деякі країни отримували навіть військовий шантаж від Росії за бажання їхньої Церкви згадувати предстоятеля ПЦУ. Не всі можуть це витримати. Для цього треба послабити тиск московського “політичного православ’я”, які з’єднали воєдино церковні чинники із політичними та економічними», – підсумував Саган.

    Найсвіжіше

    Популярне