П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Чорногорії вперше за 120 років відвідав Фанар і охрестив там онука

    Під час свого візиту до Стамбула президент Чорногорії Міло Джуканович зустрівся із Вселенським патріархом Варфоломієм. Висловлюючи задоволення зустріччю, Джуканович нагадав Його Всесвятості, що це був перший візит глави чорногорської держави до Вселенського Патріархату після 1899 року, коли князь Нікола перебував у Стамбулі.

    Президент ознайомив Патріарха з історичними обставинами, за яких Чорногорія неодноразово відновлювала свою незалежність і міжнародну суб’єктивність, повідомляє Vijesti.

    «У цьому контексті він зазначив, що Чорногорія дуже пишається своєю тисячолітньою тривалістю, а також тим, що її моральний стрижень – це безперервна боротьба за державну гідність і свободу. У цьому плані він послався на глибокі історичні зв’язки між Матір’ю-Церковою і Чорногорською державою”, – повідомили в Офісі президента Чорногорії.

    Джуканович також розповів про поточну суспільно-політичну ситуацію в Чорногорії та представив подальші плани щодо стратегічного напрямку, в якому рухалася Чорногорія після відновлення державності на референдумі 2006 року. Він особливо наголосив на важливості членства Чорногорії в НАТО, зазначивши, що європейська та євроатлантична інтеграція є синонімом стабільності для регіону.

    Вселенський патріарх Варфоломій, подякувавши президенту Джукановичу за вичерпну інформацію з усіх питань, які його хвилюють, зазначив, що він двічі мав можливість відвідати Чорногорію, яку він благословляє на якнайшвидше приєднання до ЄС та подальше процвітання. Також Його Всесвятість поінформував Міло Джукановича про майбутній візит Охридського архієпископа Стефана.

    Його Всевятість благословив хрещення онука президента Джукановича, яке було здійснено після офіційної зустрічі.

    Запис розмови патріарха Варфоломія та президента Джукановича оприлюднили і на сторінці Вселенського Патріархату у Facebook.

    «Кілька місяців тому я мав честь приймати у себе голову парламенту Чорногорії, а сьогодні маю ще більшу приємність і радість приймати вас. Кілька днів тому ми мали честь приймати професорів та студентів семінарії з Цетинє. Нам було приємно з ними спілкуватися, у нас була можливість відвідати святі місця міста, ми обідали і говорили про те, як ці молоді люди повинні стати хорошими людьми для своєї церкви та держави», – сказав Варфоломій.

    Він нагадав, що мав нагоду принаймні двічі побувати в Чорногорії та зустрітися з покійним митрополитом Чорногорсько-Приморським Амфілохієм, якого він назвав дуже хорошим та освіченим богословом.

    «Сьогодні ми ділимося з вами радістю з приводу хрещення вашого онука. І ви, безумовно, маєте моє благословення, і ми сподіваємося, що ваш онук стане добрим християнином завдяки цьому урочистому акту, перш за все», – сказав Вселенський патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне