Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Колишнього священника заарештовано за статтею про фейки про армію РФ

    Суд у російському Петербурзі заарештував на два місяці колишнього священника Іоанна (Дмитро) Курмоярова у кримінальній справі про поширення свідомо неправдивих відомостей про використання ЗС РФ з корисливих спонукань. Причиною порушення справи, за попередніми даними, є ролик на YouTube «Хто буде у пеклі, а хто в раю?». Дмитро Курмояров переїхав кілька років тому до Росії з України, де проти нього завели адміністративну справу за публічну демонстрацію георгіївської стрічки.

    «Калінінський районний суд Санкт-Петербурга розглянув клопотання слідства про обрання запобіжного заходу Іоанну Курмоярову, обвинуваченому у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 207.3 КК РФ (“Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання ЗС РФ, виконання державними органами РФ своїх повноважень”), – повідомила об’єднана прес-служба судів Петербурга. – Суд клопотання слідства задовольнив, обравши Курмоярову тримання під вартою по 6 серпня 2022 року. У пресслужбі Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ у Санкт-Петербурзі при цьому уточнили, що звинувачення пред’явлено за п. «д» ч. 2 ст. 207.3 КК РФ (злочин, скоєний за мотивами політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті чи ворожнечі щодо соціальної групи).

    Дмитро Курмояров переїхав до Росії у 2018 році, до цього він служив у парафії Тульчинського району Вінниці. Священник залишив Україну після того, як проти нього порушили адміністративну справу за публічну демонстрацію георгіївської стрічки (ст. 173-3 КУпАП), що передбачає штраф у розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадянина. Його критикували на українському телебаченні, натякаючи на зв’язок із російськими спецслужбами.

    У Росії священнослужитель отримав паспорт і навіть місце доцента кафедри церковного богослов’я у Новосибірській семінарії. Будучи доктором богослов’я, отець Іоанн виступав на науково-богословських конференціях, а також опублікував низку статей на порталах “Православіє.ру”, “Союз православних журналістів” та інших. Сана єромонаха його позбавили 1 квітня 2022 року рішенням Новосибірської єпархії та указом патріарха Кіріла.

    Також отець Іоанн публічно критикував офіційну російську церкву, зокрема храм Міноборони, за що його покарали двомісячною забороною на служіння у 2020 році.

    Підставою переслідування Дмитра Курмоярова цього разу міг стати один із роликів екс-священника на каналі у YouTube «Православна віртуальна парафія» з 4,4 тис. підписників. Останнє відео там було опубліковано 6 червня під назвою «Єпископ УПЦ різко засудив патріарха Кіріла». Канал переважно містить репости роликів опозиційних блогерів Максима Каца, прихильників Алєксєя Навального, а також українських ведучих. Сам колишній священник розмірковує про «репресії в Росії» та «викриває брехню кремлівської пропаганди». За попередніми даними, поширенням явно неправдивої інформації про ЗС РФ є опублікований два місяці тому ролик «Хто буде в пеклі, а хто в раю?».

    Найсвіжіше

    Популярне