П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ запевняють, що УПЦ МП «вже понад 30 років незалежна від Москви»

    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон заявив, що УПЦ МП вже 30 років незалежна від Московського патріархату.

    Про це повідомляє 6 червня сайт московської патріархії.

    «Йдеться про те, що Українська Православна Церква вкотре підтвердила той статус, який вона має з 1990 року. Цей статус визначено грамотою Святійшого патріарха Алєксія II, яка була видана тодішньому митрополиту Київському та всієї України Філарету. Згідно з цією грамотою, Українська Церква є самоврядною», – сказав митрополит РПЦ.

    Митрополит московського патріархату запевнив, що УПЦ МП це нібито «не Російська Церква».

    «…центр управління у неї знаходиться у Києві. Вона незалежна від Москви, не підзвітна Синоду в Москві ні в адміністративному, ні у фінансовому, ні в якомусь іншому відношенні. Українська Церква на цьому Соборі ще раз підтвердила, що вона є самоврядною. Вона заявила про це на повну думку, і були внесені відповідні поправки до її Статуту», – сказав Алфєєв.

    «Священний Синод ще раз підтвердив те, що було заявлено на Соборі Української Церкви: що її статус самостійності та незалежності в управлінні обумовлений грамотою Святійшого Патріарха Олексія II від 1990 року, тобто Українська Православна Церква була самостійною і вже протягом більш ніж 30 років залишається самостійною», – повторив митрополит РПЦ.

    Водночас представник Московського патріархату нагадав, що Синод РПЦ «констатував, що ті поправки, які внесені до Статуту Української Православної Церкви, вимагають, з нашого боку, подальшого вивчення».

    Раніше у РПЦ заявляли, що УПЦ МП від неї не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому. Також у РПЦ подякували Угорщині за захист від санкцій проти патріарха Кіріла (Гундяєва).

    Найсвіжіше

    Популярне