Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чернігові почали відбудовувати зруйновану під час обстрілів церкву святителя Феодосія (відео)

    У Чернігові почали ремонтувати зруйновану під час обстрілів церкву святителя Феодосія. Зруйновану дзвіницю відбудовують, всередині проклали нову електропроводку. Через тиждень, на Трійцю, в церкві вже планують провести першу літургію, повідомляє Суспільне. 

    13 березня церкву святителя Феодосія російські війська обстріляли з артилерії. Вщент згоріла дзвіниця, іконостас, престол, богослужбові книги та ноти. Під обстрілами, коли вже горіла дзвіниця, Петро Заровний рятував дерев’яні кіоти храму.

    “Були, як на передовій. Звідти летіли снаряди, а в той бік – звідти. Дрони літали, а снаряди літали так, що вікна вискакували”, – розповідає Петро Заровний.

    Кіоти, які людям вдалося винести з палаючого храму, зберігають у підвалі.

    “Час йшов на хвилини, мабуть. Горіло два крила, пожежа була дуже сильною. Коли нам про це повідомили, був дуже поганий зв’язок, його майже не було. Дзвонили рятувальникам, але рятувальники приїхати не могли. Доступу не було, стояли російські війська”, – каже свічниця церкви Лілія Шульга.

    Під час обстрілів в церкві переховувалися 22 людини. Їх евакуювали наступного дня після обстрілу.

    Після цього церкву обстрілювали ще не раз, розповідає свічниця церкви Лілія Шульга. Згодом до неї зайшли російські війська. Про це свідчать сліди від танків і коробки від сухпаїв.

    “Сюди або танк, або БТР заїжджав і їздив по колу, крутився на території. Біля господарчого блоку, біля паркану, по всій території нашого храму валялися залишки їжі. Там їли, там смітили, і тут, виходить, і жили. Ось тут жодні двері не вціліли, жодне вікно. Як кажуть, тде спали, там і… ходили”, – говорить Лілія Шульга.

    Зазначимо, на Чернігівщині під час бойових дій 12 церков пошкоджені, а 2 церкви зруйновані. Це церква святителя Феодосія у Чернігові та Свято-Вознесеньська у Лукашівці. Обстріляні Катерининська церква, Єлецький монастир і Троїцький собор. І це пам’ятки архітектури національного значення. Про це повідомила Суспільному Людмила Замай, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

    Найсвіжіше

    Популярне