П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Косметичні зміни статуту церкви Московського патріархату дозволять їй уникнути заборони, – експерт

    Виключення із статуту Української православної церкви Московського патріархату згадок про Російську православну церкву по суті врятує УПЦ МП від заборони діяльності в разі прийняття відповідного рішення Верховною Радою

    Про це пише експертка Катерина Щоткіна у ЗМІ «Дзеркало тижня».

    «Рішення „внести зміни до статуту“, видаливши звідти всі і будь-які згадування про РПЦ, видаються просто кон’юнктурним „підчищенням“ документа під потреби політичного моменту. Тепер, якщо навіть ВР прийме закон „Про заборону діяльності „релігійних організацій, котрі мають керівний центр у державі-агресорі“, УПЦ МП формально під його дію не підпадає. І можна припустити, що саме це, а не реальний розрив із Москвою, і було метою керівництва УПЦ МП та його “головного диякона”», – йдеться у статті.

    Як наголошується, у статуті УПЦ МП і так ідеться про «широку автономію», й зрозумілим кроком зараз було б проголошення автокефалії, однак на Соборі на це не зважились.

    Окрім того, Київська єпархія зняла з себе відповідальність за священників-колаборантів, надавши право єпархіям в умовах воєнного часу «самостійно приймати рішення стосовно тих чи інших аспектів єпархіального життя, які належать до компетенції священного синоду чи предстоятеля».

    «Можна висвячувати єпископів на власний розсуд, можна переходити з однієї юрисдикції до іншої, не повідомляючи київське начальство. Не кажучи вже про менші пустощі: монастирі, в яких окупанти облаштовують склади зброї та опорні пункти, панотці з автоматами і проповіддю „русского міра“, освячення російської зброї, будь-які форми колаборації — за все це київське керівництво більше відповідальності не несе», – зазначає Щоткіна.

    Нагадаємо, речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував Собор УПЦ МП в Феофанії і зміни на ньому. Архієпископ зазначив, що нічого не змінилось в УПЦ МП і всі їх заяви про зміну статуту, це те ж саме, коли «Патрія Регіонів» стала ОПЗЖ. На думку речника ПЦУ Євстратія (Зорі) в УПЦ МП роблять чергову спробу новою формою прикрити старий зміст. Він підкреслив, що «УПЦ» МП – залишається в юрисдикції Московського Патріархату. Також архієпископ Євстратій констатував, що УПЦ МП – не моноліт і  ПЦУ має підтримати тих, хто проти Москви. Він назвав Собор УПЦ МП «Собором Роршаха» через розмитість і суперечливість постанов.

    Найсвіжіше

    Популярне