Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Росія використовує вірян УПЦ МП у гібридній війні – Митрополит Епіфаній

    Держава має захистити наших співгромадян, які залишаються в юрисдикції Московського патріархату, від використання їх Росією, як інструмента гібридної агресії.

    Про це сказав у своєму виступі на Архієрейському Соборі 24 травня Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    За словами Предстоятеля ПЦУ, він підтримує ініціативи, спрямовані на усунення прямого впливу Росії на релігійні об’єднання в Україні.

    “Війна Росії проти України є гібридною, вона має різні виміри. Україна захищає свою територію, захищає економіку, енергетику, інформаційну сферу, політичний простір. У нас заборонена діяльність проросійських партій, телеканалів, банків з російським капіталом, тощо. Виникає логічне питання: а хіба релігійна сфера не є простором російської гібридної агресії проти України? Відповідь усім очевидна: не лише є таким простором, але є пріоритетною мішенню гібридних атак Кремля протягом десятиліть”, – сказав він.

    На думку Епіфанія, держава може і повинна обмежити, щонайменше до часу повної деокупації території України, можливості впливу Московської патріархії на церковне життя в Україні.

    “Всі ж є свідками того, як очільник РПЦ Кирил Гундяєв облудно «благословляв» російське військо на війну проти України. Немає жодних сумнівів в тому, що Московська патріархія та її глава є повністю включеними в кремлівську систему влади та пропаганди, є її інструментами. Тож абсолютно правильно було би з боку держави захистити наших співгромадян, які залишаються в юрисдикції Московського патріархату, від використання їх Росією, як інструмента гібридної агресії. Буквально вчора ввечері вчергове обговорював це з депутатами Верховної Ради, де наприкінці місяця мають відбутися відповідні слухання. У розмові підкреслив, що ми не повинні порушувати базових принципів свободи віросповідання. Але і не реагувати в умовах війни на виклики, які постають в релігійній сфері, чекати, що все вирішиться ніби саме собою, Україна не повинна”, – зазначив Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне