П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Підсумки дня: 22 травня до ПЦУ приєдналось 14 парафій у багатьох областях України

    22 травня, на свято Перенесення мощів св. Миколая Чудотворця відбулося 14 зібрань у різних релігійних громадах «УПЦ» московського патріархату, на яких прийняли рішення про вихід з моспатріархату і перехід до ПЦУ, повідомляє РІСУ та Духовний Фронт України.

    щоб побачити більше прогорніть карту до низу

    Вінниччина

    22 травня перша церква в Томашпільській ОТГ – в козацькому селі Стіна – перейшла з МП в Православну Церкву України. Протоєрей Михайло Василюк відслужив першу Божественну Літургію українською мовою в Стіні, в свято перенесення мощів святителя Миколая Чудотворця, храм якого має ім’я цього святого та з нагоди престольного свята, — повідомляють на фейсбук-сторінці громади ПЦУ в смт. Томашпіль.

    Волинь

    Фото: БУГ

    22-го травня парафіяни церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що у селі Бортнів Поромівської громади, зібралися, щоб розглянути долю своєї громади. Як зауважує видання “Буг“, під час зборів всі охочі могли висловити свою думку. Священник Петро Кубінський, який напередодні вагався, оголосив, що він підтримує громаду та переходить разом з людьми.

    Після певних суперечок, адже близько десятка осіб лишилися вірними УПЦ МП, перейшли до голосування. Зареєструвалися 66 осіб, усі з них проголосували за розірвання зв’язків з МП та перехід до Православної церкви України.

    На зборах громади у селі Немир 22 травня жителі села вирішували питання про приєднання парафії храму свт. Івана Златоуста до Православної Церкви України. За проголосувало 112 жителів села, 2 утрималось, 26 не брало участь у голосуванні, — повідомляє газета “Наш край“.

    У місті Рожище 22 травня на території Свято-Михайлівського храму відбулися збори релігійної громади щодо приналежності до ПЦУ. Законність зборів гарантував голова Рожищенської громади Вячеслав Поліщук. Правопорядок забезпечували працівники відділення поліцейської діяльності міста Рожище.

    Київщина

    Непростими виявилися збори громади села Горбовичі. Місцевий священник зібрав своїх прихильників, і не лише з цього села, та почав переконувати, зачитуючи якийсь документ, що УПЦ не є частиною РПЦ і підпорядковується не МП, а митрополиту в Києві. Він хотів провести збори, але вони пройшли не так, як він хотів, бо на них прийшли не лише його прихильники. Його опоненти виявилися у більшості та прийняли рішення вийти із підпорядкування УПЦ і перейти до ПЦУ. Відео з цієї події опублікували на фейсбук-сторінці Дмитрівської громади.

    У селі Стоянка, яке зазнало значних втрат під час захисту від російської агресії, відбулися збори релігійної громади щодо прийняття рішення про перехід до Православної Церкви України. У зборах зареєструвалися 90 мешканців Стоянки, які віддали 89 голосів «за», одна людина утрималася. Як і напередодні в Луці, в голосуванні брали участь виключно мешканці села, які заповнили протокол із зазначенням ПІБ, адреси проживання та поставили особистий підпис.Деталі на відео на фейсбук-сторінці село Петрушки.

    Як повідомив священник ПЦУ Микола Гопайнич 22 травня у селищі Фурси, Білоцерківського району, голосуванням місцевої громади сіл Фурси і Чмирівка, одноголосно релігійна громада УПЦ МП перейшла в лоно Православної Церкви України (без священика).

    Рівненщина

    Вільхівка

    22 травня відбулися загальні збори Свято-Преображенської парафії села Красне Дубенського району, Свято-Успенської парафії села Висоцьк Сарненського району і Свято-Вознесенської парафії села Вільхівка Рівненського району.

    Красне

    Вони були скликані членами громади відповідно до вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», — повідомила пресслужба Рівненської єпархії.

    Висоцьк

    Під час зборів переважною більшістю голосів було прийнято рішення про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях Православній Церкві України шляхом підпорядкування Управлінню Рівненської єпархії ПЦУ та шляхом внесення відповідних змін до Статуту релігійної громади.

    Тернопільщина

    “Сьогоднішній день без перебільшення увійде в історію села Дзвиняча Вишнівецької громади”, — повідомили у спільноті села. На зборах релігійної громади церкви Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього усі присутні одноголосно на чолі із священником прийняли рішення приєднатися до Православної Церкви України.

    Хмельниччина

    Ташки - фото 93591
    Ташки

    22 травня громада с. Ташки Славутського округу на зборах проголосувала за вихід з МП та перехід до Православної Церкви України, — повідомив о. Андрій Бочкай.

    Чернівеччина

    Віряни у с. Хлівище Кіцманського району прийняли рішення покинути церкву окупанта і приєднатись до ПЦУ. Про це повідомляє священник ПЦУ Роман Грищук.

    «Перший на Буковині з часу відкритої російської агресії вихід парафії з окупації московським патріархатом! с. Хлівище Кіцманського району. Бесіда з парафіянами.
    Моє слово з 15 хвилини», – написав він.

    Найсвіжіше

    Популярне