Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ звершив чин похорону першого Президента України Леоніда Кравчука

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 17 травня звершив на Байковому кладовищі чин похорону першого Президента України Леоніда Кравчука. За богослужінням молилися рідні, близькі та друзі новопреставленого експрезидента.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Перед відправою предстоятель ПЦУ згадав про працю експрезидента в релігійній сфері.

    «…просимо у Бога для спочилого першого глави нашої відновленої незалежної держави Леоніда Макаровича Кравчука милості та блаженного упокоєння душі.

    Багато було сказано і ще скажуть та напишуть про особистість і життєвий шлях нашого Президента, але тут я хотів би нагадати про справу, яку він зробив задля духовного утвердження вільної України. Саме він, як ще голова Верховної Ради, ініціював восени 1991 р. перший міжрелігійний форум, який заклав основи плідної співпраці українських конфесій, спряв збереженню і утвердженню міжконфесійного порозуміння й миру. З цього форуму пізніше виросла Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Символічно, що один з останніх публічних виступів пана Президента відбувся в червні минулого року саме на ювілеї 25-ліття Ради.

    Леонід Макарович не лише сформулював просту, але глибоку за змістом думку – «в незалежній державі Україна повинна бути незалежна Українська Православна Церква» – він послідовно підтримував цю справу і як Президент, і далі як політичний та громадський діяч. Щиро радів він, коли ця справа була у січні 2019 року довершена через отримання Томосу про автокефалію, радів успіхам Православної Церкви України.

    І зараз, коли Росія продовжує війну, спрямовану на знищення нашої ідентичності, нашої свободи, в тому числі й релігійної – з більшою вагомістю відчувається мудрість і передбачливість Леоніда Макаровича в справі духовної незалежності від Москви, виняткове значення якої він глибоко розумів та обстоював.

    Тож з почуттям вдячності спочилому нашому першому главі відновленої незалежної України ми розпочнемо молитву. Нехай Господь простить його гріхи вільні й невільні, упокоїть його душу в Царстві Небесному! Вічна пам’ять Леоніду Макаровичу!», – сказав митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, 10 травня помер перший президент України Леонід Кравчук.

    Найсвіжіше

    Популярне