Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Священик ПЦУ з Києва разом з українцями із США допомагає армії

    З перших тижнів війни настоятель храму Святого Миколая Чудотворця ПЦУ в Бортничах (мікрорайон Києва) протоієрей Віталій Матіящук організував збір допомоги для ЗСУ. Спочатку разом з парафіянами він допомагав українським воїнам доставляючи продукти. Пізніше, завдяки дружнім стосункам з українцями у Сполучених Штатах Америки, із-за океану почали надходити різноманітна тактична допомога. Також в храмі постійно збираються пожертви на потребу української армії.

    Про це  стало відомо від власного кореспондента, який поспілкувався з священиком.

    “В перші тижні агресії з продуктам харчування було важко як військовим, так і місцевим мешканцям та нашим парафіянам, які з тих чи інших причин не залишили Київ. Полиці багатьох магазинів майже спорожніли за 5-7 днів від початку нападу росії. В нас були певні запаси продовольства: крупи, макаронні вироби, мука, олія, солодощі і т.д., якими ми змогли підтримати військових на блокпостах поблизу і одному з центрів тероборони району. Також ділились з усіма хто звертався до нашої церкви. Слава Богу, що ситуація з продовольством тоді покращилась, бо наші запаси також швидко закінчувались.

    Коли ситуація з продуктами покращилась і ми всі відійшли від шоку перших днів, я почав просити допомоги в українців у США та діаспори. Паралельно в нашій парафії почався збір коштів на потреби української армії. Всі пожертви зібрані на нещодавні свята: Воскресіння Господнє ( Великдень), Вербна неділя,  Благовіщення Пресвятої Богородиці та ін. ми направляємо на закупку всього, що може допомогти нашим захисникам. Серед тих хто воює проти орд путінських загарбників є наші парафіяни.

    Мені дуже приємно, що на мій призив про допомогу відгукнулись українці, які проживають за океаном. Неодноразово нам надходили бронежилети, турнікети, тактичні аптечки та кровоспинні засоби, павербанки, захисні окуляри, наколінники та батарейки. Це далеко не повний перелік всього, що надходило нам від патріотів у штатах. А нещодавно до нас  з америки навіть приїздив пан Роман (Roman Volytskyy ), який до всього переліченого вище привіз навіть американську форму та берці. Тому хотів би особливо відмітити пана Романа, пана Віктора (Victor Borisiuk – ) та організацію United Help Ukraine з м. Вашингтон, українській громаді м. Філадельфія; громаді м. Сіракюз, чия допомога нашій армії найбільш відчутна.

    Перед відправкою я освячую все в нашому храмі і одразу ми відправляємо нашим хлопцям, щоб воно тут не лежало в той час як їм є дуже потрібне.

    Наостанок хотів би нагадати слова Іоанна Златоуста: Віра – це щит, а щит перший приймає ворожі удари. Тому звертаюсь до всіх не втрачати віру в ці дні важких випробувань. Нехай  ваша віра буде непохитна і захистить від усього зла!”.

    Нагадаємо, УПЦ США зібрала 1,9 мільйона доларів для постраждалих українців та продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні. Також Харківський військовий шпиталь отримав автомобіль швидкої допомоги, придбаний парафіянами УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне