П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква Північної Македонії направила відкритий лист подяки Вселенському патріарху

    Ваша Святість, з великою пошаною до православних отців і Вселенського патріарха пана Варфоломія,

    Ми що нижче підписались, громадяни, представники суспільства, науковці, освітяни, лікарі, працівники більшості сфер населення Республіки Північна Македонія, з радістю вітаємо і дякуємо вам і членам Священного Синоду за історичне рішення від 9 травня 2022 року. Відповідно до нього, наша улюблена Церква, її шанована єрархія, духовенство і народ перебувають уже не в розколі, розриві і міжнародній ізоляції, а в канонічному і функціональному спілкуванні з Першопрестольною Матір’ю Церквою, Вселенським Патріархатом і через неї із всіма іншими помісними православними церквами. Водночас остаточно визначені та закріплені межі церковної влади нашого Архієпископа, Блаженнішого пана Стефана та Синоду, за що ми дуже вдячні.

    Ваше рішення відкриває шлях до зміцнення добрих стосунків і ознак взаємного братства між церковними єрархами, духовенством і вірними всіх помісних церков в результаті усунення розколу. Це рішення показує вас як істинного Отця, який бореться за благо всіх православних, і як архієпископа, який дбає про благополуччя і процвітання єдиної, святої, соборної та апостольської Церкви. Як найвищий Первосвященик Великої Христової Церкви, Ви мужньо і терпляче несли хрест, щоб бути, за словами Господа Ісуса Христа, першим у служінні іншим (Мк. 9, 35), і ви достойно відповіли на ваш історичний поклик. Таким чином ви стали подібними до своїх славних попередників, великих патріархів Константинопольського престолу.

    Щиро дякуємо за визнання законності нашої Церкви як духовної спадкоємниці та послідовниці старої та історичної Охридської архієпархії. Можна сміливо сказати, що ця Охридська архієпархія є серцем усіх православних Північної Македонії.

    За її відродження боролися покоління і покоління наших предків. Таким чином, як колись стара Охридська архієпархія мала тісні й міцні духовні стосунки з Константинополем, так і сьогодні, з Вашим визнанням, ці взаємовідносини із Вселенським Центром Православ’я воскресають.

    Прийняття Охридської архиєпархії в канонічну єдність є актом, яким Ви збудували фортифікаційну стіну проти агресивної політики духовної колонізації Балкан, яка суперечить церковним правилам і традиції Православ’я.

    Святіший Отче, Ви стали гідним молитись поряд із Сином і Словом Божим, Який у Своїй первосвященицькій молитві в Гефсиманії молився Богу Отцю «щоб усі були єдині» (Ін. 17, 21). Віримо у Вашу мудрість і освіченість, а також у мудрість і освіченість нашого шановного і святого архієпископа пана Стефана та наших святих первосвящеників і сподіваємося, що незабаром настане час для історичного співслужіння Вселенського Патріарха з архієпископом Стефаном.

    Отже, перш за все, Боже, ми чекаємо остаточного вирішення адміністративної ситуації нашої Церкви, а це надання Томосу автокефалії, бо лише Вселенський Патріарх має історичний та канонічний привілей надавати автокефалію. Це практично підтвердить церковний суверенітет, який надає державний статус нашій батьківщині та вірному народу Північної Македонії та всім її громадянам.

    Дякуємо і цілуємо твою святу правицю!

    14 травня 2022

    Джерело: romalewfronimati.blogspot.com

    Найсвіжіше

    Популярне