Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому пройшов майстер-клас з розпису ікони

    Майстер клас з розпису ікони на склі відбувся у міській центральній бібліотеці у Хмельницькому. Про це Суспільному розповіла організаторка навчання, викладачка школи іконопису “Нікош”, Інна Наумова.

    За її словами, для прикладу взяли репродукцію ікони “Пречиста з вишеньками” з Чорноострівського храму. Інна Наумова каже, ікона має цікаву історію.

    Артем Фартим з Харкова розповідає, що раніше малював, але не ікони. Саме ікону малює вперше.

    “Вони цікавіші за інші малюнки котрі я раніше малював. На першому етапі було складно обмальовувати контури маркером, бо якщо десь криво я намалюю, або не домалюю, треба або стирати якусь частину, щоб намалювати заново. Дуже легко помилитись, десь недоробити, а десь переробити”, – говорить чоловік.

    Для виготовлення ікони учасники використовують акрилові фарби і спеціально підготовлені заготовки, розповідає організаторка майстер-класу, викладачка школи іконопису “Нікош”, Інна Наумова.

    У Хмельницькому пройшов майстер-клас з розпису ікони Фото: Суспільне Поділля

    Спочатку проводять контур, потім виводять найсвітліші частини і потім поступово затемняють -, каже Інна Наумова. Усі кольори пишуться від світлого до темного в дзеркальному зображенні. Коли ікона готова, все складуть у фоторамку.

    “Вибрали цю техніку для того, щоб і маленькі наші мешканці і переселенці, щоб могли повторити цей список. Він не є важким, він досить простий. Вона пишеться дзеркально, ми пишемо від світлого до темного, навпаки все, зображення знаходиться під склом і ми з тієї сторони малюємо, а з цієї сторони вже лишається як захищений малюнок”, – говорить майстриня.

    Ікону, яка знаходиться в Чорному острові в Преображенському храмі, для майстер-класу обрали невипадково. Її історія символічна для нинішнього покоління, каже Інна Наумова.

    Для виготовлення ікони учасники використовують акрилові фарби і спеціально підготовлені заготовки Фото: Суспільне Поділля

    “На іконі зображаються вишеньки, вони з’явилися у 1680 році, а згадки про ікону ще з 1648 року маємо. Вона знаходилася у козаків. Сотник подарував її у саму церкву Чорного острова. З 40-х років матері молилися за те, щоб сини і чоловіки з війни поверталися живими додому”, – каже Інна Наумова.

    Найсвіжіше

    Популярне