П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Протоєрей ПЦУ: усі останні роки УПЦ МП нічого не робило, щоби протистояти духовній агресії Росії і РПЦ?

    Протоєрей Православної Церкви України Богдан Огульчанський прокоментував ініціативу 3% духовенства УПЦ МП підписати звернення про церковний трибунал над Кірілом

    “Те, що духовенство УПЦ МП збирає відозви про “трибунал” Східних патріархів над п. Гундяєвим – це добре і правильно. Тому що, якщо християнська совість зовсім не вмерла – неможливо бути в УПЦ МП і мовчати”, – сказав священник ПЦУ.

    При цьому він поставив кілька питань до УПЦ МП:

    1. Чи згодні ви визнати, що усі останні роки керівництво УПЦ МП, її єпископат нічого не робило, щоби протистояти духовній агресії Росії і РПЦ?
    2. Чи згодні ви з тим, що організація, яка керується п. Гундяєвим, повністю підконтрольна владі держави, яка поставили за мету цілковите знищення України та її народу? А як ви ставитесь до того, що керівники УПЦ МП є членами керівних органів РПЦ – синоду та архієрейського собору?
    3. Чи хоча би раз керівництво УПЦ МП публічно заявило свою незгоду з рішеннями синоду чи собору РПЦ та її керівника? А якщо не заявили – чи несе тим самим керівництво УПЦ МП відповідальність за рішення РПЦ?
    4. Як ви вважаєте – чи може така організація, як РПЦ, діяти в Україні?
    5. Чи достатньо цим листом викривати п. Гундяєва (що правильно), але не говорити про відповідальність РПЦ як структури загалом та керівництва УПЦ МП, що нічого не протиставляло її політиці?
    6. Якщо хтось буде твердити, що УПЦ МП – це не частина РПЦ – то що роблять архієреї УПЦ МП в Криму та в ЛДНР, де їх структури повністю підлеглі?
    7. Якщо рішення керівних органів РПЦ обов’язкові для всієї РПЦ, у тому числі для УПЦ МП (про що йдеться у статуті РПЦ) – чи може існувати УПЦ МП = РПЦвУ тепер в Україні у своєму статусі?

    “А тоді: до чого прагнуть підписники листа, якщо вони поки що не прилучаються до ПЦУ? Тому, позитивно сприймаючи текст, хочу зрозуміти – які ваші наступні кроки. А ініціаторам листа – щира підтримка”, – підсумував священник.

    Найсвіжіше

    Популярне