Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Потрібно постійно ставити собі питання, чи не зловживаємо ми своєю владою, – єпископ Команський Михаїл

    10 квітня в Ставропігії Вселенського патріарха в Україні – Андріївському храмі екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію у співслужінні єрея Павла.

    Про це повідомляє Місія “Ставропігія Вселенського патріархату в Україні”.

    Під час своєї проповіді архієрей торкнувся питання влади і відповідальності. Маючи владу, людина може захопитись і відчути себе безкарною, але який би високий пост людина не посідала, вона така сама людина, як і всі інші.

    Єпископ Михаїл закликав кожного разу ставити собі запитання, чи не зловживаємо ми своєю владою і чи не вимагаємо занадто від людей, які її мають. Тоді життя наше буде збалансоване, бо шлях християнства – це шлях серединний і будь-які крайнощі не корисні.

    “Сьогодні ми бачимо, як Господь почав розповідати своїм учням про те, що Він піде в Єрусалим де Його розіпнуть, де Його оплюють, де Його продадуть і вб’ють. Що ж роблять учні? Двоє з них вже розбирають крісла — де хто буде сидіти в Царстві Небесному. Не думають, що Господь прийшов для того, щоб викупити людей, не думають над тим, як управляти своє життя, а проявляється людська природа. Вони думають, які вигідніші місця зайняти. Це говорили апостоли, які ходили з Христом із самого початку, але вони разом з тим слабкі люди, на яких ще не зійшов дар Святого Духа, що вони отримали під час П’ятидесятниці”, – зауважив екзарх.

    “Дуже показово, – продовжив він, – що Господь звертає увагу на суто примарну цінність і владу, як він каже мирських князів. Він каже: “Хай у вас буде не так, але хто хоче бути між вами першим, хай буде останнім і хто хоче панувати між вами хай буде вам слуга. Що ж це означає? Невже все треба покинути, залишити? Але Господь не це мав на увазі. Він підкреслюючи те, що дійсно існує певна система влади, але важливо, як людина розпоряджається тією владою. Як людина розпоряджається тими ресурсами, тими маєтками які Господь дав, це залежить виключно від людини”.

    “Господь намалював ідеальну картину, коли людина усвідомивши, що вона має владу, використовує її для служіння ближнього. Коли людина є першою, вона усвідомлює, що вона відповідальна за всіх інших, які знаходяться в залежності від неї”.

    Екзарх додав, що тут можуть критись дві небезпеки. З одного боку, коли людина має владу, вона може захопитись. Людина може відчути себе безкарною і почати знущатись з інших. Це зараз можна спостерігати на війні. Одна людина, чи кілька людей, вважають, що вони можуть розпоряджатись життями людей і цілого народу, цілої країни. Вони відчули себе безкарними, але забувають слова, які були сказані Господом до безумного багача, який хотів зруйнувати свої житниці збудувати більші. Господь йому каже: “Безумний, в цю ніч, заберу душу твою від тебе. Кому залишиться все те, що ти наготував”.

    “Ось так на людину впливає влада. Людина втрачає моральні орієнтири і кордони і починає вважати себе вищою за інших. Який би високий пост людина не посідала, вона така сама людина, як і всі інші”, – підкреслив єпископ Михаїл.

    З іншого боку є інша небезпека. Коли є відповідальна особа, що має владу і піклується про інших. Людина яка це побачить може занадто висувати свої якісь забаганки і нічого не робити для того, щоб самій піклуватись про інших. Кожного дня, ми буваємо в обох станах. Кожного дня, стикаючись з іншими людьми, ми обираємо, як поступити.

    “Якщо в нас є якісь чесноти і таланти, то це не просто так, а тому, що вони дані Богом для служіння іншим. І тоді коли ми будемо правильно ставитись до всього того. що Господь доручив нам: кому владу, кому якісь особисті таланти, кому якісь духовні особливі чесноти, все це для служіння ближньому”, – підкреслив екзарх Вселенського патріарха.

    “Хай Господь дасть нам сили завжди тверезо дивитись на самих себе, завжди пам’ятати, що ми є християнами. Хай Господь допоможе робити правильний вибір”, – підсумував єпископ Команський.

    Найсвіжіше

    Популярне