Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Як парафія УПЦ МП може ввійти в ПЦУ, – пояснення від священника ПЦУ

    Протоієрей Микола Цап, канцлер Волинської єпархії ПЦУ, на прохання інтернет-виданні rayon.in.ua розповів про порядок приєднання церковних громад до Православної церкви України.

    Від початку повномасштабного вторгнення Росії чимало приходів УПЦ (МП) замислюються залишити Московський патріархат і возз’єднатися з нашою Церквою.

    Три волинські парафії нещодавно долучилися до ПЦУ. «Духовенство сподівається, що велике об’єднання відбудеться. Адже Волинь уже бачила значну хвилю переходів релігійних громад до ПЦУ. Тоді Волинська область була серед перших за кількістю переходів. Після отримання Томосу, в 2019 році, понад 130 парафій приєдналися до ПЦУ». Однак тоді було досить мало парафій, які переходили разом із настоятелями. Нині дві громади вже перейшли зі священниками.

    Якщо настоятель переходить із громадою, він залишається в тому ж статусі, що був раніше, пояснює отець канцлер. Буває, його відзначають нагородою за мудре рішення, що сприяє об’єднанню. Якщо переходить благочинний, посада залишається за ним, так само, як і відповідальність за його округ. Звісно, змінюється підпорядкованість і поминання.

    Щодо мови служіння, то це питання не стоїть на заваді. Нині в ПЦУ є громади, які служать не лише українською мовою. Якщо парафія надалі хоче, щоб служилося церковнослов’янською, то можна це робити і в лоні Православної церкви України та, за бажанням, поступово вводити українську. «Двері Волинської єпархії залишаються відкритими. Громади, які приєднуються до ПЦУ, роблять це мирно і з Богом», – каже о. Микола.

    Незабаром Церква може стати фактором, який об’єднує українців у боротьбі з агресором.

    «Наш віруючий український багатостраждальний народ заслуговує мати єдину Помісну церкву. Вона зараз продовжує творитися. Коли об’єднання відбудеться, ми будемо однією з великих православних церков у світі. ПЦУ – гідна церква великого і незламного, незалежного та непереможного українського народу», – зазначив душпастир.

    Найсвіжіше

    Популярне