Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Всі Помісні Церкви допомагають українцям, – єпископ Команський Михаїл

    Єпископ Команський Михаїл – екзарх Вселенського патріарха в Україні, голова місії Ставропігії Вселенського патріарха в Україні розповів в ефірі “Фактам” про підтримку православних Церков України.

    Про це повідомляє Місія “Ставропігія Вселенського патріархату в Україні”.

    “Дійсно, не тільки з точки зору світських людей, але й церкви православні в усьому світі підключились для допомоги українцям, як і збором коштів. Це зокрема з Америки архієпископ Константинопольського патріархату в Америці Елпідофор і владика Даниїл (Зелінський) із УПЦ США. Вони долучились і практично збирають багато матеріальної допомоги, продуктів, одягу, для того, щоб переправити нужденним. Але особливо, я знаю із спілкування з друзями, зокрема Православні Церкви підключаються, для того, щоб влаштувати побут біженців, які втекли з міст, які по суті стерті з лиця землі: Маріуполь, Буча, Ірпінь. Багато-багато людей контактують і дійсно кажуть, що люди знаходять прихисток в церквах в сім’ях простих віруючих”, – розповів екзарх.

    Єпископ Михаїл пояснив, що всі Церкви підключаються до допомоги українцям тому особливо виділити когось важко.

    Він також пояснив чи стане допоміжною ситуація в Україні у визнанні Православної Церкви України серед інших церков.

    “Скажемо так, опосередковано, Томос визнали вже всі, крім Московського патріархату. Оскільки, наприклад, духовенство тих Церков, які вже офіційно заявили про визнання Томосу, вони співслужать із іншими Православними Церквами та з Православною Церквою України, отже опосередковано визнана всіма”, – повідомив єрарх Вселенського патріархату.

    Екзарх додав, що цей факт допоможе формальному визнанню ПЦУ збоку інших Церков.
    Владика зазначив позитивний момент, який він спостеріг у Києві: “… люди почали більше молитись, більше цінувати віру в своєму житті, відчувати присутність Бога, бо не завжди є можливість ходити до церкви”.

    Попри те, що багато людей виїхало з Києва, люди на вулиці знаходяться в позитивному настрої, вони стали більше вітатись, зауважив єрарх.

    Крім цього, єпископ розповів, що його друзі жаліються, бо недостатньо роблять для перемоги України.

    “Мені одразу спадає асоціація про вулик. Кожна бджілка ніби нічого не робить, просто літає і збирає трохи пилочку з квіточки. Але разом вони роблять величезну працю і працю це являється велика кількість меду. Ось так і я їм постійно порівнюю, що кожен робить що він може на свому місці”, – пояснив єпископ Михаїл.

    Нагадаємо, кілька днів тому Вселенський патріарх Варфоломій перебував з офіційним візитом у Варшаві, де він зустрівся із біженцями з України. Також патріарх Варфоломій помолився за мир в Україні із главою католицького єпископату Польщі.

    Найсвіжіше

    Популярне