Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій помолився за мир в Україні із главою католицького єпископату Польщі

    Вселенський патріарх Варфоломій І та архієпископ Станіслав Гондецький, голова Конференції єпископату Польщі, 29 березня 2022 р. спілкувалися віч-на-віч, а також зустрілися з біженцями та разом молилися за мир у світі, повідомляє credo.pro

    Патріарх Варфоломій прибув на запрошення президента Польщі Анджея Дуди. Зустріч відбулася в кампусі Університету кардинала Стефана Вишинського, де перебувають близько 90 біженців з України. Після розмови, вислухавши вражаючі розповіді про воєнний досвід, Патріарх Варфоломій зазначив: нелегко надати болючим переживанням лице та ім’я, легше говорити про них теоретично.

    “Наш досвід за ці два дні розриває серце, адже важко бачити обличчя стражденних людей, зустріти людей, які втратили свої домівки та близьких, зустріти жінок, дітей та літніх людей, які втратили близьких, втратили усі свої речі, яким залишилися лише власні спогади. І просто неможливо уявити, якого спустошення завдала ця страшна агресія проти українського народу і усього світу!”, — підкреслив патріарх Варфоломій І.

    Вселенський патріарх додав: немає слів, щоб описати побачене; залишилося тільки ясне усвідомлення, що іноді є місце лише для сліз.

    Вселенський Патріарх оцінив щедрість людей у Польщі та сусідніх країнах, які віддали свої домівки та серця своїм сусідам. «Весь світ у великому боргу перед вами», — підкреслив він.

    Він подякував усім, хто надає допомогу, і закликав їх «ніколи не забувати сліз, облич і мук ваших братів і сестер з України. Ваша солідарність із ними — справжній дар з неба: це єдине, що може подолати зло і темряву у світі».

    Архієпископ Гондецький, подякувавши патріарху Варфоломію І за солідарність, згадав про жертв війни, розв’язаної Російською Федерацією 24 лютого.

    Загинули тисячі невинних, жінки, діти й літні люди, які не мали жодного стосунку до війни. Зруйновано будинки, розбомблено міста і села.

    «Багато дій агресора мають ознаки геноциду», — наголосив голова Конференції єпископату Польщі. «І все це діється на початку ХХІ століття, через 100 років після створення безбожної радянської імперії та 77 — після закінчення Другої світової війни», — підкреслив архієпископ Гондецький.

    Болючий досвід Другої світової війни не став достатнім попередженням.

    «Нестримна жадоба панування та відсутність поваги до людського життя й людської гідності призвели до відродження деструктивних демонів минулого». Невинні люди гинуть, а ті, хто вижив, змушені вирушити у невідомість.

    Католицький єпископ нагадав свої слова, сказані патріарху Московському Кірілу 2 березня: «Жодна причина, жоден привід не може виправдати рішення про військове вторгнення в незалежну країну, бомбардування житлових масивів, шкіл, дитячих садків і лікарень. Війна — це завжди поразка людства. Ця війна (…), через близькість обох народів та їхнє християнське коріння, є тим більше безглуздою. Чи можна нищити колиску християнства на слов’янській землі, місце хрещення Русі?»

    На завершення голова Конференції єпископату Польщі подякував Патріархові Варфоломію І за присутність і турботу про православних в Україні, багато з яких опинилися в Польщі.

    Молитва за мир

    Після прочитання уривка з Євангелія св. Йоана учасники зустрічі молилися за релігійних лідерів, щоб вони стали живим прикладом запровадження миру; за послідовників інших релігій, правителів, особливо «за правителів Росії та України, щоб вони керувалися принципами, які випливають із християнської віри їхніх народів»; за швидке припинення війти, загоєння ран духовних і тілесних в усіх, хто постраждав від жорстокої війни. «А для тих, хто розпочав цю війну, ми благаємо про навернення та покаяння».

    Також відбулася молитва про вічне спасіння для загиблих у цій війні та «щоб Господь проявив свою велику милість до загиблих, які брали участь у цій війні, керуючись злими намірами». Пролунала молитва «Отче наш», і учасники зустрічі подали один одному знак миру.

    Завершилась молитва за мир проголошенням «Отче наш» англійською та українською мовами і благословенням архієпископа Гондецького та патріарха Варфоломія І.

    Фото: credo

     

    Найсвіжіше

    Популярне