Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою

    28 березня президент Польщі Анджей Дуда зустрівся в палаці Бельведер, Польща з Його Святістю Вселенським патріархом Варфоломієм.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на пресслужбу президента Польщі.

    (Щоб прочитати всю новину прогорніть галерею донизу)

    “Як важливо, що Його Святість прийняла наше запрошення до Польщі у цей важкий для наших сусідів час”, – сказав президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з Його Святістю Варфоломієм I, архієпископом Константинополя – Нового Риму та Вселенським патріархом.

    “Ми зворушені тим, що сьогодні Його Святість, як втомлений паломник, приходить зі своїм благословенням до цих 2,3 мільйонів біженців з України, які прибули до нашої країни (Польщі, – ред.), – щоб втішити їх, благословити їх, помолитися з ними та з нами за них”, – сказав Анджей Дуда на початку зустрічі.

    Президент висловив подяку Його Святості за те, що він дуже послідовно та спокійно вказує на те, хто є жертвами цього жахливого збройного конфлікту. Президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі у понеділок наголосив, що це тяжкий час “для наших братів з України, які сьогодні захищають свою батьківщину від російської агресії”.

    Президент зазначив, що дружини та діти захисників України отримали притулок у Польщі.

    “Вони знайшли притулок у нашій країні, рятуючись від війни, рятуючись від російських бомб, рятуючись від агресії, смерті”, – сказав Анджей Дуда.

    Водночас він передав, що для поляків велика честь приймати Вселенського Патріарха у своїй країні. “Це велика радість та велика честь для нас”, – додав він.

    “Ми, як і Ваша Святість, як і більша частина вільного та справедливого світу, з першого дня нападу Росії на Україну знаємо, хто є жертвою і хто на кого напав”, – зазначив президент Польщі.

    Анджей Дуда запевнив, що всі чесні люди, присутні на польській політичній сцені, висловлюють глибоку подяку Його Святості за те, що він прийняв запрошення прибути до Польщі у цей важкий час. “І всі віруючі люди в нашій країні обов’язково приєднаються до молитов, які підносяться Вашою Святістю за мир, за свободу України”, – наголосив президент Польщі.

    Він нагадав, що у 2015 році Варфоломій I прибув до Варшави, щоб освятити наріжний камінь православної церкви Святої Софії у варшавському районі Урсинів.

    “У той час ніхто з нас не припускав, що за такого великого співтовариства людей православної віри, як сьогодні, Ваша Святість буде молиться тут, у Польщі, за мир у всьому світі, за мир в Україні, за спокій душ для своїх побратимів”, – сказав президент.

    Нагадаємо, 27 березня ввечері Вселенський патріарх прибув до Польщі, де зустрівся з предстоятелем Польської Церкви митрополитом Варшавським Саввою.

    Раніше польський релігійний експерт прокоментував візит патріарха Варфоломія до Польщі. Він заявив, що Польська Церква має всі шанси відірватись від впливу Москви. “В нинішній ситуації православ’я в Польщі має історичний шанс раз і назавжди відірватися від Російського світу і повернутися до своїх греко-візантійських коренів”, – писав експерт.

     

    Найсвіжіше

    Популярне