П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Непокаране зло повертається”: Зеленський – парламенту Австралії про трагедію MH17 та безкарність РФ

    Президент України Володимир Зеленський 31 березня виступив перед парламентом Австралії. У своїй промові він нагадав, зокрема про катастрофу рейсу МН17 та безкарність Росії, причетної до цієї трагедії.

    Відеозвернення оприлюднив Офіс президента.

    “Я думаю, кожен з нас пам’ятає трагедію МН17, збитого російськими окупантами. Тоді загинули 298 людей. Чи вдалося притягнути до відповідальності тих, хто спричинив цю трагедію? Ні, вони ховаються на території Росії і напевно отримали гарантії безпеки від РФ. Чи виплатила Росія компенсації родичам загиблих? Ні, вона досі заперечує свою причетність”, – заявив Зеленський.

    Він нагадав, що минуло вже вісім років з дня катастрофи МН17, а справедливість так і не відновлена. Український лідер також заявив, що якби світ покарав Росію за окупацію українських територій у 2014 році, “не було би жодного із жахіть, цього вторгнення в Україну у 2022 році”.

    “Часто кажуть – непокаране зло повертається. Я би ще додав: непокаране зло повертається окриленим, з відчуттям всемогутності. Потрібно виправляти, ці страшні помилки виправляти зараз”, – вважає Зеленський.

    У зв’язку з цим він заявив про необхідність впроваджувати нові потужні санкції проти Росії, поки вона не відмовиться від ядерного шантажу та блокади моря, а також зупиняти всі її спроби обійти обмеження.

    “Жоден російський корабель не повинен допускатися у порти вільного світу. Купувати російську нафту – означає оплачувати руйнацію основ глобальної безпеки. Має бути повністю зупинена будь-яка бізнес-активність з Росією. Жодного долара на знищення людей”, – закликав президент.

    Водночас він закликав владу Австралії допомогти Україні з озброєнням, згадавши, зокрема, про бронемашини Bushmaster. Крім того, Зеленський закликав Австралію долучитися до проєкту відновлення України, взявши шефство над тим чи іншим українським регіоном, містом чи галуззю на свій вибір.

    "Непокаране зло повертається": Зеленський – парламенту Австралії про трагедію MH17 та безкарність РФОфіс президента

    “Я запрошую вашу прекрасну державу придивитись до наших південних регіонів, до нашого узбережжя Чорного та Азовського морів. Відновлення наших портів, розвиток таких міст, як, наприклад Херсон, який сьогодні виборює свою свободувідновлення морської галузі України може бути для вас особливим внеском у стабільність після цієї страшної війни”, – сказав глава держави.

    Найсвіжіше

    Популярне