Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Експерт: УПЦ МП недостатньо не згадувати Кіріла, потрібно міняти статут і не брати участі в Соборі РПЦ

    Для того, щоб УПЦ МП повністю розірвати зв’язки із церквою, що благословляє окупантів – московським патріархатом, потрібно змінювати статут, а не лише перестати згадувати ім’я моспатріарха кіріла (гундяєва). 

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко на власній сторінці у Фейсбук.

    За його словами, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну доволі гостро постало питання про канонічно-юридичний статут московського патріархату в Україні і, зокрема, подальшого існування цієї структури. Усі 30 років свого існування представники рпцвУ заявляли про те, що вони повністю незалежні від російської церкви, а з московською патріархією їх єднає виключно «духовная связь». Цю мантру вони повторювали в часи Революції Гідності, війни на Донбасі, і, що не дивно, навіть сьогодні керівництво рпцвУ намагається втовкмачити її в голови українського суспільства. За словами, церковного керівництва, це духовне єднання відображається у згадуванні імені московського патріарха під час усіх богослужінь в усіх храмах на території України.

    Зараз же, у час російської агресії частина духовенства УПЦ МП виступала проти цього. Трохи більше десятка єпархій пішли нібито на безпрецедентний крок і вирішили припинити поминати очільника рпц під час богослужінь, – нагадав Єфременко.

    “Проте такий ефектний крок не позбавляє російської церковної філії в Україні її залежності від московського престолу, – підкреслив релігійний експерт. – Адже поминання кирила це лише видима ознака залежності. Окрім неї, існує ще низка положень які регламентують взаємовідносини рпц з її частиною в Україні, і ставлять останню у пряму залежність від москви. Усі вони прописані у відповідних статутних документах, таких собі церковних конституціях московської патріархії”.

    “Допоки їх звідти не видалять – до тих пір рпцвУ лишатиметься залежною від церковної москви”, – зауважує Єфременко.

    “Порушення якогось одного із них, як-то припинення поминання кирила, – суттєво не змінює положення усієї структури, чи навіть взагалі нічого не означає. Це може призвести хіба-що до відповідного покарання порушників, а не до розриву спілкування. Щоб повністю розірвати цю московську пуповину необхідно, щоб зі статуту рпц зникли навіть згадки про Україну”, – пояснив релігійний експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне