Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ звернувся до УПЦ МП: “У вас залишається лише один шлях. Долучення до ПЦУ”

    Священник Православної Церкви України Варивода Миколай звернувся до УПЦ московського патріархату з приводу російської агресії. Він наголосив, що зараз шкодить Церкві зв’язок з московським патріархатом. Священник ПЦУ пояснив, що допоки митрополит Онуфрій поминає московського патріарха Кіріла, як “великого господина и отца”, допоки УПЦ МП буде залишатися частиною РПЦ нічого не зміниться.

    Він нагадав, як мопатріарх Кіріл (Гундяєв) ще у 2016 році говорив, що ніколи не погодиться на автокефалію УПЦ МП: «Мы никогда не согласимся на изменение канонических границ нашей Церкви».

    “Тобто ви тут хоч десять раз об’єднуєтесь, приєднуйтесь, кайтесь – свого ніколи не отримаєте. Та й чи сприйме такий “подарунок з барського плеча” наш народ, який вже зараз називає таку автокефалію з Москви “кривавою”?”, – йдеться у дописі отця Миколая.

    Він також прокоментував й інший варіант – самопроголошена автокефалія. “Здається вихід? Проблема в тому, що подібним чином поступив вл. Філарет (Денисенко). В результаті ізоляція Церкви на довгі десятилиття. Невже цього Ви бажаєте своїй Церкві, зрощені у розумінні наскільки важливою є єдність та спілкування з іншими Церквами?”, – пояснив священник ПЦУ.

    За словами отця Миколая в УПЦ МП залишається ще один шлях, який вони ось вже більш як три роки вперто ігнорують: “свідоме і добровільне долучення до Православної Церкви України”.

    “Розумію, що довколацерковна пропаганда створила серед Вас з ПЦУ образ “розкольників, безблагодатних, людей без жодних моральних принципів”. Вас звище залякали заборонами за будь-який рух в даному напрямку, тому Ви змушені були транслювати серед своїх парафіян “мысли вслух от СПЖ”. Але ж нас навчали, що ми канонічна Церква. Тож давайте розглянемо, наскільки ці “мысли” відповідають правилам Святої Церкви”, – пише священник ПЦУ.

    “…Чи обґрунтовані звинувачення ПЦУ у розколі? Тут достатньо подивитися на реакцію Помісних Церков на її постання. За останніх більш ніж три роки жодна з них не послідувала прикладу РПЦ та не розірвала свого спілкування зі Вселенським Патріархом, що являється промовистим свідченням якості прийнятих ним рішень”.

    “Вас запевняють, що долучившись до ПЦУ Ви “грубо порушите” свою ставленницьку присягу священника. Однак в чому це порушення? Під час свого поставлення у священники ви давали слово, що “будете вірні Православній Церкві”. Зверніть увагу: будете вірні всій Церкві, а не певній її частині (Московському Патріархату). Тому ваш вихід з підпорядкуваня МП не дорівнює “зраді”, адже долучаючись до ПЦУ Ви долучаєтесь до Помісної Церкви, яка належить до числа 15 автокефальних Церков”, – підсумував священник ПЦУ отець Миколай.

    Нагадаємо, раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звернувся до УПЦ МП і закликав їх стати на канонічний шлях – на шлях єдності. Також окупанти обстріляли храм УПЦ МП освячений на честь “Смоленської” ікони в Харкові.

    Найсвіжіше

    Популярне