Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава Естонської Православної Церкви московського патріархату засудив війну рф проти України

    Предстоятель Естонської Православної Церкви, що підпорядковується Московському Патріархату митрополит Талліннський та всієї Естонії Євген засудив разом з іншими керівниками представлених у Раді Церков Естонії християнських конфесій війну Росії проти України.

    Про це повідомляє сайт Ради Церков Естонії.

    У заяві Ради Церков Естонії російські військові названі пособниками зла. Керівники естонських християнських конфесій прямо засудили військові дії Росії в Україні, посилаючись на позицію Генеральної Асамблеї ООН. Також Рада Церков засудила бомбардування гуманітарних об’єктів, у тому числі храмів і принесення небезпеки життів цивільних осіб.

    «Ми є свідками жахливих подій в Україні, де продовжуються воєнні дії. Тисячі людей безвинно загинули, у тому числі діти, молоді люди та люди похилого віку. Десятки тисяч зазнали поранень. Сотні тисяч залишилися без даху над головою, або потрапили у безвихідь, де відчувають страх, холод, голод, спрагу і страждають від хвороб. Мільйони змушені стати біженцями та залишити свої будинки та країну. У бойових діях втрачають життя люди, які захищають свою землю, а також ті, що стали посібниками зла. У військових діях знищені прекрасні міста та рілля, що чекає весняного посіву.

    Генеральна Асамблея ООН засудила військові дії Росії в Україні. Ми, представники Церков, що є членами Ради Церков Естонії, приєднуємося до цієї оцінки. Верховний представник Ради ООН з прав людини застеріг, що суцільні бомбардування лікарень, дитячих садків, шкіл та інших громадських будівель можуть бути кваліфіковані як військові злочини. Низка розслідувань вже ведеться. Ми, як представники найбільших Церков Естонії, засуджуємо бомбардування гуманітарних об’єктів (у тому числі храмів), а також наражається на небезпеку життів цивільних осіб.

    Згадуючи про гірке історичне минуле нашого народу, ми бачимо, з якою любов’ю багато хто простяг руку допомоги біженцям. Як всеестонська мережа Церков, що об’єднує естонські храми і приходи, ми докладаємо всіх зусиль, щоб запропонувати практичну допомогу – їжу, місце для ночівлі тощо. – усім, хто її потребує, незалежно від того, яку віру вони сповідують. Також і духовне окормлення, і духовне керівництво. З українських людей, що прибувають до нас, багато хто належить до наших братніх Церков та конфесій.

    Дорогі люди Естонії! Ми раділи безкровному відновленню незалежності нашої держави. Це велика Божа милість. У світлі того, що відбувається в Україні, ми також потребуємо покаяння, а також того, щоб відкрити наші серця Богу. Навіть якщо Господні шляхи залишаються для нас несповідними, ми у своїх молитвах віддаємо в Його руки свої життя і свою землю. Так само, як це робили наші бабусі та дідусі у найсуворіші часи.

    Вшановуємо пам’ять жертв війни і продовжуємо молитися за настання миру в Україні», – йдеться у заяві, датованій 17 березня 2022 року.

    Нагадаємо, папа римський назвав війну рф в Україні “збоченим зловживанням владою”. Також Християни світу дистанціюються від Кіріла й РПЦ через підтримку дій путіна.

    Найсвіжіше

    Популярне