Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Зміняться всі дати свят, а не тільки Різдва, – митрополит Олександр про перехід ПЦУ на новий календар

    Єрарх Православної Церкви України митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) прокоментував перехід ПЦУ на новий стиль – Новоюліанський календар. Він зауважив, що зміняться всі дати православних свят, а не тільки Різдва.

    «Коли ми говоримо про Різдво, про 25–7–25, повинні чітко усвідомлювати, що якщо ми будемо переходити на новий стиль, то маємо переходити повністю церковним календарем, а не лише однією датою святкування Різдва», – сказав митрополит ПЦУ в коментарі для Польського радіо.

    Він зауважив, що перехід на новий календар – це дуже об’ємний процес, оскільки до церковних свят прив’язано багато державних свят, як, наприклад, День захисника Вітчизни, який припадає на день святої Покрови.

    «Тобто є закон, який визначає фактично державне свято за новим стилем, а коли ми будемо переходити на новий стиль зі святом Покрови – ми на 13 днів зміщуємося. Ось таких свят є багато, які можуть “рухатися”. Останнє свято – День державності України, котре випадає на 28 липня, на День хрещення Русі й День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, якщо ми його пересунемо (указ президента є на 28 липня) – святкування залишиться в одному місці, а святкування Дня пам’яті й церковне святкування – в іншому», – розповів митрополит Олександр.

    «Тобто є дуже багато нюансів, але вони всі вирішуються. Колись казали, що не можна перейменувати міліцію в поліцію – можна все, але на все потрібна одна думка, одностайність у вирішенні цього питання», – підсумував архієрей ПЦУ.

    Він також запропонував увести на парафіях ПЦУ можливість святкування за тим календарем, який обере сама громада.

    Також митрополит Олександр (Драбинко) нагадав, що на території України є єпископи РПЦ, які не називають себе такими. Він також припустив, що ПЦУ незабаром може визнати Грузинська і Румунська Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне