Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Що нашіптують московські старці архієреям РПЦвУ про війну з Росією

    Російська Православна Церква в Україні – чи не єдина релігійна організація в Україні, що утримується від будь-яких офіційних висловлювань з приводу вкрай напруженої воєнно-політичної ситуації останніх місяців між Україною та Росією. Водночас серед вірян єрархи РПЦвУ поширюють заспокійливі меседжі: війни не буде, не треба піддаватися паніці, повідомляє «Релігія в Україні».

    Попри демонстративно пасивне ставлення керівництва РПЦвУ до головної теми світових подій навколо України, віряни цієї Церкви вже самі почали готуватися до війни, шукати безпечні місця, ділитися в мережах мапами бомбосховищ тощо, коли від священноначалля РПЦвУ прийшла довгоочікувана звістка: «війни не буде!».

    Про це в неділю, 30 січня, на свято Антонія Великого, виголосив у своїй проповіді в Києво-Печерській лаврі митрополит Павло (Лебідь), член Синоду РПЦвУ. З амвона він переконував вірян, що «не буде ніякої війни», закликав вірити цьому як «правді» та звинувачував «ворогів церкви, ворогів нашої країни» в прогнозах можливого нападу Росії на Україну. Навіть якщо війна станеться, обмовився владика Павло, не треба її боятися, бо все одно ніхто не врятується.

    Подаємо дослівно фрагмент проповіді намісника лаври у Трапезному храмі монастиря – аудіозапис цього виступу поширюється в парафіяльних мережах РПЦвУ.

    «Цього тижня у мене була подорож – Троїце-Сергієва лавра, Москва – і багато людей дзвонять тут у нас і там, переживають, що оголошують, що буде війна. Не буде жодної війни! Повірте це правда. Бо не так легко це все… Люди, які чули, що кажуть вороги церкви, вороги нашої країни – що коли замерзне [земля], то підуть танки. Невже в сьогоднішніх технологіях мороз грає якусь роль? Ось залякують людей, багато людей вже говорять, залишили Київ, залишили Україну, але нічого не буде, тому що Святе Письмо про це говорить: що в останні часи говоритимуть про мир, про кохання, про те, що вони [вороги] кажуть, але всіляко налаштовуватимуть людей. Я всіх вас прошу і звертаюся до вас із проханням: намагайтеся ходити до храму, вдома читайте кафізми, читайте Євангеліє, просіть миру нашій країні. Просіть для наших людей розуміння. Ті, що творять ворожнечу, нехай Господь виведе їх з нашої країни і від нашого народу. Тому що, на жаль, в Україні не командують, не правлять українці, а правлять ті люди, які хочуть володіти всім світом або вже залякали всіх і лякають страшною силою. Сьогодні… Прочитайте житіє Антонія Великого, там все написано. Не бійтеся, навіть якщо доведеться постраждати за Христа, віддайте свою душу, бо Христос сказав: Хто загубить душу заради Мене, той врятує її.

    Якщо вже буде світова катастрофа, якої також не буде – про це свідчить Святе Письмо, – ніхто не врятується. Але найкраще залишитися в церкві Христовій, про що я вас прошу. Не треба міркувати: буде війна, втечу я… Куди ти від Бога втечеш? Нікуди. Тому покладіть надію на Бога, ходіть на роботу, намагайтеся робити всі свої справи перед Господом, а тих, хто сьогодні сподівається залякати, Господь посоромить їх і вижене страшним вогнем і дарує всім нам мир, здоров’я і спасіння. Зі святом вас!».

    Джерела обізнаності митрополита Павла невідомі, але в мережах РПЦвУ натякають, що він отримав інформацію від прозорливих старців в Москві.

    Фото: religion.in.ua

    З усім тим, вказаний фрагмент проповіді владики Павла на медіаресурсах РПЦвУ не цитується, так само на сайті Києво-Печерської лаври він опущений в новині про недільне богослужіння.

    Однак 10-11 лютого інший член Синоду – керуючий справами РПЦвУ – митрополит Антоній (Паканич) оприлюднив у світських і церковних ЗМІ заклик «не піддаватися паніці». Жодного зв’язку свого виступу з напруженою ситуацією біля кордонів України владика Антоній не назвав, проте переконував, що «внаслідок панічних настроїв руйнується не лише душевний світ усередині кожного з нас, а й основи добробуту Вітчизни», відтак треба дивитися з «впевненістю у завтрашньому дні».

    Тим часом донецькі олігархи та бізнесмени залишають Україну чартерними рейсами. «Українська правда» зазначає, що серед чартерів та приватних літаків, які залишили Україну 13 лютого — борти Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова. Сам Ахметов вилетів з України до Цюриха ще 30 січня, в день проповіді митрополита Павла. Того ж дня виїхав бізнесмен Віктор Пінчук.

    Нагадаємо, 11 лютого Московський патріарх подзвонив до донецького митрополита РПЦвУ, щоб дізнатись інформацію «із перших рук».

    Найсвіжіше

    Популярне