П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Російська загроза вторгнутися в Україну має бентежити всіх та кожного у світі”, – ізраїльський мислитель Ювал Ной Харарі

    Громадяни України у своїй новітній історії вже неодноразово демонстрували всьому світу відданість ідеї свободи вибору та готовність до змін, а не покірність нав’язаним згори “доленосним рішенням”, що суперечать здоровому глузду та настроям у суспільстві.

    Таку точку зору висловив ізраїльський історик, футуролог та мислитель зі світовою популярністю Ювал Ной Харарі у власному есе для журналу The Economist, найяскравіші цитати якого подає Mind.

    “Розвиток кіберзброї, економіки, заснованої на штучному інтелекті, і нової мілітаристської культури можуть призвести людство до епохи воєн, гірше за які ми ще не бачили. Щоб зберегти мир, ми всі повинні робити правильний вибір. Хибний вибір, зроблений хай навіть однією стороною, може призвести до війни”, – вважає Харарі.

    Саме з огляду на такі аргументи, на його думку, російська загроза вторгнутися в Україну має турбувати всіх та кожного у світі. “Якщо для могутньої держави знову стане нормальним “пожирати” свого слабшого сусіда, це сильно вплине на поведінку людей, їхнє ставлення до життя та сприйняття його цінності”, – йдеться у його розповіді.

    Історик переконаний, що перший і найочевидніший наслідок повернення до закону джунглів – збільшення військових витрат за рахунок решти статей бюджету. Гроші, які мали дістатись вчителям, лікарям та соцпрацівникам, підуть на потреби армії.

    Також це означає підрив глобального партнерства для вирішення таких найважливіших проблем, як глобальне потепління, регулювання генної інженерії та штучного інтелекту. “Співпрацювати з країнами, які готуються знищити тебе, непросто. У міру того, як гонитва озброєнь посилюється, зростає і загроза збройного конфлікту. Це хибне коло, яке загрожує всім нам повним винищенням”, – пише він.

    “Якщо ви вважаєте, що людство ніколи не виходило з джунглів (і ніколи не вийде), то вам залишається лише вибрати, яку роль відігравати – хижака або жертви. Враховуючи таку постановку питання, більшість світових лідерів воліють увійти в історію як альфа-самці та додати свої імена до похмурого списку завойовників”, – зауважив Ювал Ной Харарі.

    Втім, мислитель роздумує, а якщо зміни все ж таки можливі, а закону джунглів можна не підкоритися, зробивши вибір на користь іншого сценарію? – У цьому випадку лідер країни, який вибрав напад на сусіда, увійде в історію як людина, що зруйнувала найбільше досягнення цивілізації, як той, хто затягнув нас назад у джунглі.

    “Я не знаю, що станеться в Україні. Але як історик, я вірю у можливість змін. Не думаю, що це наївно, я реаліст. Єдина константа історії людства – це зміни”, – сказав він.

    “Здійснювати вибір на користь змін – можливо, те, чому ми можемо повчитися в українців. Довгі століття вони нічого не знали, крім тиранії та насильства. Вони витримали два століття царського самодержавства (що остаточно впав у катаклізмах Першої світової війни), пережили жах створеного людськими руками Голодомору, сталінського терору, нацистської окупації та несамовитої комуністичної диктатури. І коли розпався Радянський Союз, історія, як тоді здавалося, гарантувала, що українці знову підуть шляхом тиранії – іншого ж вони не знали”, – пригадав трагічні сторінки історії нашої держави ізраїльський історик.

    Та попри все, Ювал Ной Харарі підкреслив, що громадяни України обрали інший шлях. Незважаючи на злидні і на перший погляд непереборні перешкоди, їм вдалося побудувати демократію. В Україні, на відміну від Росії чи Білорусі, кандидати від опозиції перемагали на президентських виборах.

    “Зіткнувшись із загрозою диктатури у 2004 та 2013 роках, українці двічі піднімалися на революцію, щоб захистити свою свободу. Демократія виявилася для них схожою на “нову річ”. Як і весь наш “новий світ”, у якому збройне завоювання територій визнається неприпустимим злом. Обидва ці стани неймовірно тендітні і можуть не протягнути довго. Але обидва вони можливі, обидва вони можуть пустити глибоке коріння. Все, що здається нам старим, колись було в новинку – все зводиться до вибору, який роблять люди”, – переконаний мислитель.

    Найсвіжіше

    Популярне