Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Южно-Сахалінська єпархія РПЦ заборгувала будівельникам храму десятки мільйонів рублів

    Організація ТОВ “Горстрой”, яка виконала будівництво кафедрального собору Різдва Христового у місті Южно-Сахалінськ, була змушена звернутись до суду через колосальну заборгованість місцевої єпархії Російської православної церкви перед будівельниками.

    Ситуацію описує Sakhalin.Info.

    Відомо, що до Арбітражного суду Сахалінської області ще в січні 2021 року була подана позовна заява про витребування з Южно-Сахалінської і Курильської єпархії РПЦ виплати згідно з укладеним договором підряду 40,9 мільйонів російських рублів і 5,6 мільйонів рублів пені.

    Своєю чергою, в Моспатріархаті вирішили не платити робітникам кошти за збудований храм, а знайшли альтернативний шлях – РПЦ подала зустрічний позов, у якому вимагає визнати договір підряду недійним, витребувати з ТОВ “Горстрой” 121,6 мільйонів рублів по контракту, 6,3 мільйонів рублів пені та 946 тисяч рублів за проведену в соборі експертизу.

    Однак заява представників духовенства була складена з помилками, тому суд повернув її позивачам. Повторно єпархія до арбітражу ще не зверталась.

    У другій половині 2021 року суд прийняв рішення про необхідність проведення будівельно-технічної експертизи в соборі Різдва Христового. Експертиза була проведена і висновок було передано суду 28 грудня 2021 року. Та з того часу суд постійно відкладає засідання для розгляду справи по суті. Черговою датою слухань арбітраж призначив на 18 лютого.

    Станом на цей час, РПЦ не має наміру виплатити заборгованість за виконані роботи і мирно врегулювати конфлікт.

    Нагадаємо, це не перший випадок, коли “високодуховна” РПЦ не виплачує заборгованості за виконані роботи чи надані послуги, в результаті чого на Моспатріархат регулярно подають до суду.

    Так зокрема сталось влітку 2020 року, коли Арбітражний суд Хабаровського краю Росії задовольнив позов “Головного військово-будівельне управління № 6” до парафії Спасо-Преображенського кафедрального собору Владивостоцької єпархії РПЦ. Тоді з РПЦ було стягнуто майже 350 млн рублів боргу, який утворився в процесі будівництва храму в центрі Владивостока.

    Також до суду були змушені звернутись представники ТОВ “Ростовські теплові мережі”, оскільки парафія храму великомучениці Єкатерини Ростовської-на-Дону єпархії РПЦ не виплачувала кошти за використання теплоенергії. Хоча сума позову була відносно невеликою, близько 30 тисяч російських рублів, прослідковується чітка тенденція схильності духовенства Російської Церкви не платити за виконані роботи чи надані послуги.

    Найсвіжіше

    Популярне