Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Арт-протест росіян: Навпроти храму РПЦ в Єкатеринбурзі з’явилась інсталяція у вигляді оголеної жіночої фігури

    Громадяни Російської Федерації обурені надмірним зростанням кількості випадків, пов’язаних з кримінальним переслідуванням осіб, які відзначились фотографіями на тлі культових споруд Російської православної церкви в оголеному, напівоголеному вигляді, а також у позах, які духовенство трактує як “образа почуттів віруючих”.

    На думку великої кількості росіян, замість дійсно миротворчої діяльності та пошуку шляхів примирення, РПЦ аж занадто ретельно вишукує приводи, щоб якомога сильніше “образитись” та вимагає жорстокого покарання для всіх, хто, на думку кліру Російської Церкви, відзначився провокаційними фотографіями.

    Протест громадян РФ проти надмірної образливості представників РПЦ втілився у незвичну форму в місті Єкатеринбург. Там поблизу Храму-на-Крові з’явився арт-об’єкт, який символічно зображає оголену жіночу фігуру.

    Автор телеграм-каналу Street Art Hunter Алєксандр Янг розповів журналістам видання Znak. Що робота знаходиться у вказаному місці декілька місяців, втім увагу на неї звернули лише нещодавно. Автор інсталяції лишається невідомим.

    Відомо, що в Росії за останні декілька місяців було порушено низку кримінальних справ за статтею 148 Кримінального кодексу РФ “Образа почуттів віруючих” за фотографування на тлі соборів РПЦ у провокаційних позах та відвертому вигляді. Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) назвав такі випадки “спробами нівелювати цінність святині для особистості, держави і суспільства”.

    Поряд з тим, нагадаємо, простір поблизу Храму-на-Крові в Єкатеринбурзі давно є творчою платформою для вуличних митців, які досить часто сміливо висміюють діяльність РПЦ у своїх творах.

    У вересні 2020 року “Духовний фронт” писав, як у вказаному місці з’явилась робота вуличного художника Слави Птрк (справжнє ім’я Станіслав Коміссаров), яка зображає предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) у вигляді мультиплікаційного персонажа Скруджа МакДака, який купається в золоті.

    Графіті: “патріарх Кіріл купається в золоті” Фото: сторінка Slava Ptrk у Facebook

    Згодом автор вніс поправки у власний витвір – на оновленому графіті Моспатірарха Кіріла (Гундяєва) не видно – він “потонув” у золоті. Над поверхнею купи золота виднілась лише, як можна припустити, верхня частина патріаршого головного убору.

    Telegram-канал Street Art Hunter
    Графіті “патріарх Кіріл “потонув” у золоті”. Фото: Telegram-канал Street Art Hunter

    Найсвіжіше

    Популярне