Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    “Православна” Росія?: Мешканці Хакасії вимагають прибрати статую Христа з сакральної землі пращурів

    В Російській Федерації розгорівся незвичний скандал на релігійному підґрунті. Мешканці Республіки Хакасія (регіон Південного Сибіру, входить до складу РФ) вимагають прибрати триметровий пам’ятник Ісусу Христу, який було встановлено на сакральній землі пращурів.

    Ресурс 19rus, з посиланням на місцеві соцмережі, інформує, що статуя Христа з’явилась неподалік села Таштип 25 листопада 2021 року. Ініціативу підтримали представники місцевої влади, які запевняли, що це, радше, арт-об’єкт а не релігійний атрибут. Однак згодом ситуація спровокувала напруження серед місцевого населення.

    Пам’ятник Ісуса викликав обурення місцевих мешканців Хакасії, які сповідують традиційні для цієї місцевості народні, язичницькі віровчення. Активісти наголошують, що це сакральна земля пращурів, де звершуються поклоніння та національні обряди, а тому перебування статуї в цій місцевості є неприпустимим.

    Хакасійці почали надсилати скарги до органів державної влади і, з часом, на бік невдоволених стали представники Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреєстр), які підтвердили законність вимог місцевого населення.

    Водночас, у відомстві вирішили захищати не релігійні почуття людей, які сповідують язичницькі віровчення, а вказали на порушення процедури встановлення пам’ятника Ісусу Христу. Чиновники з’ясували, що земля, на якій перебуває монумент, є територією колишнього радгоспу, має сільськогосподарське призначення і належить власникам паїв. Тому, ініціаторам встановлення триметрової статуї необхідно або переоформити право власності на землю, або найближчим часом прибрати зазначений монумент.

    Нагадаємо, це не перший випадок за останні дні, коли репутація Росії, як “православної держави”, сильно постраждала. Наприкінці грудня 2021 року чиновниця Республіки Татарстан Райхан Галімянова заявила, що Татарстан – це татарська земля, відтак місцеві мешканці не бажають, щоб тут з’являлись церкви РПЦ і зростало число росіян. Окрім цього, провідні видавництва РФ звітували, що в Росії більш ніж на 50% зросли продажі езотеричної літератури, у той час, як реалізація релігійних книг суттєво впала.

    Найсвіжіше

    Популярне