Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Зворотній ефект від діяльності РПЦ: В Росії стрімко зросли продажі езотеричної літератури

    На території Російської Федерації більш ніж на 50% зросли продажі езотеричної літератури. До переліку книг, які охоче купують росіяни, відносяться книги про передбачення майбутнього, різноманітні духовні практики, ворожіння, та читання карт Таро.

    Про виявлену тенденцію пише “Интерфакс-религия”, посилаючись на статистичні дані групи “Эксмо-АСТ”, яка об’єднує провідні видавництва РФ.

    Видавці компанії “Эксмо” повідомили, що продажі такого роду літератури у 2021 році зросли на 53%, у той час, як у 2020 році зростання не перевищувало 13%. Поряд з цим, у Wildberries зауважили, що поряд зі зростанням зацікавленості літературою, зріс попит і на самі карти Таро. Продажі вказаного товару зросли на рекордні 486%.

    Водночас, видавці констатували суттєве зниження продажу традиційної релігійної літератури. Для порівняння: у 2020 році попит на книги релігійного призначення знизився на 14%, а у 2021 році – вже на 30%.

    Для Російської православної церкви така тенденція є більш ніж невтішною. Окрім того, що наведені цифри демонструють мізерний авторитет, який має РПЦ серед населення РФ, вони викривають повну проповідницьку неефективність духовенства Моспатріархату.

    Клірики тривалий час намагаються заборонити росіянам використовувати нетрадиційні духовні практики. Свого часу в РПЦ навіть проголосили йогу та тренінги з особистісного розвитку такими, що несуть духовну загрозу для православних.

    Та всі намагання представників Моспатріархату, як можна припустити з наведених цифр, виявились марними. І росіяни, в умовах пандемії, нестабільності та прискореної цифровізації, дедалі частіше шукають втіху саме в езотеричних практиках, а не в храмах РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне