П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Тривожні новини для РПЦ: Релігієзнавець пояснив, чому в Росії зросли продажі езотеричної літератури

    Як раніше писав “Духовний фронт”, на території Російської Федерації більш ніж на 50% зросли продажі езотеричної літератури, у той час, як церковними книгами цікавляться дедалі менше громадян.

    Такі тривожні тенденції для Російської православної церкви та всіх ідеологів “русского міра” прокоментував релігієзнавець, головний редактор сайту “Россия для всех” Роман Багдасаров в етері радіостанції “Говорит Москва”. Експерт пов’язав ситуацію з відсутністю чітких етапів духовного шляху у віровченні РПЦ, на його думку, людей не приваблює думка про постійне почуття провини перед Богом та про гріховність життя.

    “Основною слабкістю традиційних релігійних вчень є відсутність чітких критеріїв внутрішнього духовного зростання людини. Зокрема це стосується московського православ’я тому, що вірянам пропонуються якісь практики, богослужбові і так далі, але людина, яка ступає на цей духовний шлях, не розуміє якого ступеню досягнула працюючи над собою. Часто священнослужителі говорять, що це і не потрібно знати, потрібно зберігати смиренне почуття провини перед Богом”, – розповів знавець.

    “Езотерика побудована на інших речах, вона дає чіткі етапи духовного шляху. Людина, яка ступила на духовний шлях, присвячує йому своє життя, жертвуючи гроші, бажає знати, на якому вона етапі. Вона не може бути завжди на початку. Мені здається, люди шукають зрозумілого керівництва, які не пов’язані з постійним почуттям провини, відчуття гріховності себе, хочуть мати певні орієнтири в духовному житті, тому і переключаються з релігійної літератури на езотеричну”, – вважає Багдасаров.

    При цьому, релігієзнавець запевнив, що езотерична та релігійна література можуть співіснувати за умови, коли “людина не придушується бюрократичною церковною машиною”.

    Поряд з тим, в РПЦ не поділяють думок Романа Багдасарова. Навіть більше, в Моспатріархаті вирішили виправити ситуацію не аналізом чи переглядом власної діяльності, а використати для цього традиційний для себе метод заборон та обмежень.

    Зокрема заступник очільника синодального відділу зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе закликав суспільство жорстко боротись з поширенням літератури на окультну тематику, а РПЦ, за його словами, надасть суспільству всеохоплюючу підтримку у цій боротьбі.

    Найсвіжіше

    Популярне