Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    День Соборності України – це спомин про непросту долю нашого народу, – митрополит Епіфаній

    Напередодні Дня Соборності України предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній звернувся до українського народу із закликом до братерства.

    Відповідний допис Його Блаженство оприлюднив на власній сторінці у Фейсбук.

    “Завтра ми відзначатимемо свято, сенс якого для кожного українця має бути одним з ключових у ціннісній “системі координат”. Соборність, єдність, братерство, неподільність, згуртованість, однодумність, спільність – це те, що всім нам притаманне, і водночас те, чого ми завжди прагнемо. І хоча День Соборності історично нагадує нам про події вікової давнини, ідея сили в єдності – нині для нас актуальна, як ніколи”, – написав предстоятель ПЦУ.

    Митрополит Епіфаній підкреслив, що День Соборності України – це спомин про нашу історію, непросту долю нашого народу, про ціну свободи й незалежності, про те, хто ми є і ким хочемо бути.

    “Сучасні події нинішньої російської агресії лише підсилюють значимість того Акту злуки УНР і ЗУНР, який відбувся 103 роки тому на площі біля стародавньої Софії Київської. Бо знову Україну хочуть “пошматувати” та розділити, силою забравши її землі, встановивши штучні кордони й сірі зони, посваривши наш народ, пропагандою ввівши в оману. Тому для нас свято Соборності є дуже важливим, бо воно нагадує про найголовніший урок нашої спільної історії: в єдності – сила, в розділенні – поразка”, – наголосив він.

    Його Блаженство нагадав, коли наш народ України гуртувався – то досягав успіху, коли ж чвари та амбіції, заздрість та владолюбство роз’їдали правителів і суспільство – тоді приходила руїна.

    Саме тому, на переконання предстоятеля ПЦУ, Українська Церква прагне об’єднати всіх православних українців навколо Київського престолу, нашої духовної столиці, щоби єдина помісна визнана автокефальна Православна церква України досягала розквіту, зберігаючи внутрішній мир та відкидаючи незгоду, чвари, спокуси.

    “Якби наша держава від початку відновлення Незалежності мала сильний духовний фундамент, то “тіло” держави б не сипалося, і нам напевне вдалося б уникнути окупації Криму та війни на Сході України. Бо соборність – це не лише єдність територій, насамперед – це єдність духовна. Соборність нашої держави тримається на соборності наших душ. Тож, словами відомого українського письменника Олеся Гончара закличу й усіх вас: “Собори душ своїх бережіть, друзі… Собори душ!”, – закликав до єдності і братерства український народ митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне