Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    10 фактів про Томос Православної церкви України

    4 січня 2019 року до Константинополя (Стамбул, Туреччина) було привезено підготовлений до підписання Томос про надання автокефалії Православній церкві України, виконаний на пергаменті у стародавньому стилі єромонахом Лукою, відомим на весь світ іконописцем і каліграфом. Томос (від грец. Τόμος) – церковний канонічний документ, указ, декрет.

    Про це нагадують в Православній церкві України.

    5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій І підписав цей історичний документ. «Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть», – заявив патріарх Варфоломій після підписання.

    6 січня 2019 року у храмі святого Георгія в Константинополі Вселенський патріарх урочисто, офіційно і навічно вручив предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію Томос про автокефалію Української Церкви, а також в той день вперше відбулося євхаристійне співслужіння двох предстоятелів та єрархів і духовенства обох Церков.

    У Надвечір’я Різдва Христового Томос привезли до Києва, і він був представлений на Різдвяній літургії в Софійському соборі. 8 січня документ повернули в Стамбул для його підписання членами Синоду Вселенського Патріархату. Тож 9 січня 2019 року на Томосі поставили свої підписи всі 12 членів Синоду Вселенського Патріархату, чим було формально завершено процес оформлення документу про здобуття автокефалії помісною Українською православною церквою.

    Томос є унікальним документом не лише за своєю суттю, а й за формою, оформленням. У ПЦУ також навели 10 фактів про Томос.

    ФАКТ 1: Текст Томосу написано на пергаменті розміром 500 х 950 мм.

    ФАКТ 2: оформлення тексту належить іконописцю, єромонаху Луці з монастиря Ксенофонт святої гори Афон.

    ФАКТ 3: Томос прикрашений візантійським рослинним орнаментом у поєднанні з образами. Мініатюри зображені за допомогою фарб на яєчній основі.

    ФАКТ 4: Афонський чернець зробив нижню частину пергаменту напівкруглою, наслідуючи стиль давніх сигільйонів.

    Факт 5: Для декорування Томосу взято образ Ісуса Христа в оточенні святого Варфоломія та святого Епіфанія, єпископа Кіпрського, імена яких носять Предстоятелі Константинопольської Церкви та Церкви України.

    ФАКТ 6: Титул Вселенського Патріарха: «Варфоломій, Архієпископ Константинополя – Нового Риму та Вселенський Патріарх» написаний одним розчерком пера та переплітається, подібно косі, з різними декоративними і лінійними орнаментами, що надає письму урочистості.

    ФАКТ 7: Перша літера, ініціал, оздоблена віньєтками та візерунками. Отець Лукас зобразив Вселенського Патріарха з пером у руках за написанням Томосу. Першою літерою «П», яка немов дах «покриває» зображення.

    ФАКТ 8: Текст Томосу записано у візантійському стилі, відповідно до давнього звичаю, чорнилом сепія та пером, яке вмочають у чорнило. Форма літер також має свої характерні риси, а саме – хвостики та подовжені лінії, що знаходимо в давніх сигільйонах.

    ФАКТ 9: Найважливіша частина Томосу, в якій Православна Церква, «що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України», проголошується канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною, виділена також червоною фарбою.

    ФАКТ 10: Текст Томосу закінчувався датою дня підписання, а під нею було слово «Індиктіон». Патріарх дописав біля слова «Індиктіон», а біля печатки «Вирішує у Христі Бозі В.» (Вселенський Патріарх підписується літерою «В»).

    Найсвіжіше

    Популярне