Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Останній український журналіст Роман Цимбалюк виїхав з Росії через переслідування

    Український журналіст Роман Цимбалюк, який понад 10 років працював у Москві для інформагентства УНІАН, залишив територію Росії після виклику на допит в місцеву прокуратуру. Йому закидають розпалення ворожнечі через проукраїнські висловлювання.

    Про це інформує “Нromadske”.

    “Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, себе проявила. І зараз нібито вони кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його не буде знову”, – розповів Цимбалюк.

    Поряд з тим, наразі не відомо, чи насправді порушували російські силовики хоч якесь провадження у відношенні українського журналіста.

    “Замість мене прийшов (на допит – ред.) мій адвокат, а прокурори чомусь на цю “стрілку” не прийшли. Хтось у сусідньому кабінеті захиснику сказав, що вони відкликали повістку. Так воно чи не так? Наразі дуже мало інформації. Але я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути”, – зауважив кореспондент.

    Відомо, що у середині грудня минулого року з’явилась інформація про те, що на Романа Цимбалюка збираються завести справу за статтею “екстремізм”. Журналіста викликали на допит 24 грудня.

    Правоохоронці заявляли про намір порушити адміністративну справу за статтею 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).

    Переслідування українського журналіста розпочалось після наступного його висловлювання: “Шановні росіяни! Можете до нас ставитися як завгодно, називати нас як завгодно, навіть використовувати лексику Скабєєвої-Соловйова. Але знайте, що якщо ваші військові чи люди без розпізнавальний знаків перетнуть кордон України зі зброєю – їх вб’ють, знищать як скажених псів”.

    “Власне, правоохоронці вважають, що ця фраза є розпалюванням ворожнечі до росіян і російського керівництва. Але коли вони говорять про це, то забувають першу частину цього речення – “якщо росіяни перетнуть кордон зі зброєю в руках”. Чомусь її вони не чують. Навіть не знаю, чому”, – вважає Цимбалюк.

    Найсвіжіше

    Популярне