Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Як у Москві спотворювали історію української церкви показали у докфільмі «Таємничі манускрипти»

    На 1+1 відбулася прем’єра документального фільму Акіма Галімова «Таємничі манускрипти», який став продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії». Експерти пояснили хто та за яких обставин зробив так, що українська церква втратила свою незалежність, перейшла під владу Москви та століттями не могла відновити свій статус.

    Про це повідомляє unian.ua

    Щоб розкрити обман, який спотворив історію України, команда авторів фільму «Таємничі манускрипти» об’їздила сім країн, занурилася в архіви. І віднайшла неймовірні факти, які пояснюють, чому наш північно-східний сусід намагається підібгати під себе українську церкву.

    «Росіяни завжди казали, що Київська митрополія була передана довіку, тобто в них є беззаперечне право на цю територію, на цю церкву. І коли ми знайшли документ, то побачили там зовсім інше, не те, що говорили росіяни. Там взагалі на 180 градусів інші факти та інша історія», — розповів автор фільму Акім Галімов.

    Також історики зробили викриття та дізнались, чому з поминальних книг Києво-Печерської Лаври було стерте ім’я великого правителя минулого — Великого князя Литовського Вітовта. Також вони пояснили як, ким і чому фальсифікувалася українська історія.

    У картині було відтворено церкву, яка пов’язана з похованням Петра Сагайдачного. В рамках проєкту «Таємничі манускрипти» команда разом із вченими відтворила у 3D Богоявленський собор, він знаходився на території Братського монастирю, де був похований великий гетьман. Унікальну пам’ятку знищили більшовики, щоб приховати правду про людину, яка ходила у військові походи проти Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне