П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    В РПЦ зраділи ліквідації “Меморіалу”: Моспатріархат звинуватив організацію в поширенні русофобії

    У Російській православній церкві не приховують власного задоволення рішенням Верховного суду Росії про ліквідацію однієї з найстаріших правозахисних організацій “Меморіал”, яка досліджувала політичні репресії у Совєтському Союзі. Більш того, представники духовенства пропонують не зупинятись на досягнутому, а “взяти на облік” і тих, хто підтримує вказане об’єднання.

    Зокрема відомо, що очільник місіонерського відділу Єкатеринбурзької єпархії РПЦ єрей Данііл Рябінін відзначився красномовною промовою в етері радіо “Воскрєсєньє”.

    “Потрібно зрозуміти, яку ідеологічну роль виконує ця організація з точки зору просування всіх ліберальних ідей, лібералізму. Я вважаю, що люди, які за цим слідкують, візьмуть їх на облік як посібників іноземних агентів, ліберальних ідей, русофобії і так далі”, – цитує “Credo press” слова нетерпимості високодуховного священнослужителя РПЦ у відношенні тих, хто намагався встановити і оприлюднити імена всіх жертв репресій в Совєтському Союзі, у тому числі, православних.

    “Їх ідея така, що копаючи глибше і слідуючи їх логіці фальсифікації історії, ми прийдемо до висновку, що Гітлер – це ангел російської історії і це та людина, яка постраждала від совєтських репресій”, – продовжив священник Моспатріархату.

    Однак згодом, він, імовірно, сам схаменувся від сказаної нісенітниці і спробував виправдатись за озвучену репліку: “Я говорю гіперболізовано на тлі того, чим ця спільнота займалась”, – промовив Рябінін.

    Нагадаємо, 28 грудня 2021 року Верховний суд Росії прийняв рішення про ліквідацію правозахисної організації “Меморіал”. Об’єднання досліджувало політичні репресії у Совєтському Союзі.

    Раніше організацію вже внесли до переліку “іноземних агентів”. Під час засідання прокурор Олексій Жафяров заявив, що “Меморіал” створювали для пам’яті про жертв, але тепер організація нібито змінила напрям роботи та “замість пам’яті про величне минуле змушує каятися за радянське минуле, спекулює на політичних репресіях, спотворює історичну пам’ять та створює брехливий образ СССР як терористичної держави”.

    Правозахисну організацію створили у 1989 році за участі академіка та лауреата нобелівської премії миру Андрія Сахарова. Основним завданням центру було дослідження та збереження пам’яті про політичні репресії у Совєтському Союзі.

    Організація діє й в інших країнах, зокрема в Україні — у нас “Меморіал” має ім’я Василя Стуса, який також став жертвою совєтських репресій.

    Нещодавно у Росії втретє збільшили вирок досліднику сталінських репресій та очільнику карельського відділу “Меморіалу” Юрію Дмітрієву.

    Найсвіжіше

    Популярне