Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква має слугувати мірилом справедливості, – митрополит ПЦУ Димитрій

    Відповідаючи на запитання про авторитет Церкви у суспільстві митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) зазначив, що Церква має бути мірилом справедливості і подавати суспільству надію, змінювати його.

    «Відносини з суспільством у Церкви ніколи не мінялися, якщо звісно брати сам стосунок Церкви до людського суспільства. Що я маю на увазі? Місія Церкви у людському житті полягає в тому, щоб спасати душі для вічного блаженного життя. Але вплив Церкви на суспільство не тільки в цьому вбачається. Правильніше б сказати тут, що так Церква впливає щодо особистості. Перш за все, Церква здатна преображати суспільство і давати йому відповіді на питання, які його хвилюють. Церква повинна обнадіювати суспільство і слугувати таким собі мірилом справедливості. Саме через це Церкві в різних соціологічних опитуваннях довіряють найбільше громадян, і ця статистика майже незмінна упродовж багатьох років, відколи Церква позбулася тенет безбожного радянського режиму», – розповів митрополит ПЦУ в інтерв’ю «Релігійній правді».

    За його словами Церква не згідна з тим, що її виганяють із суспільних інституцій.

    «Все залежить від того, куди буде рухатися суспільство. Онтологічні проблеми диктують свої правила секуляризації. Звісно, Церква з цим ніколи не погодиться. Вона не згідна з тим, що її вигонять зі школи, з суспільних інституцій, намагаються звести до маргінесу звичаї та традиції, а також і віру українського народу, до ницих почуттів, які межують з так званою “толерантністю”. Ну ось одним таким доказом може бути те, що не можна згадувати або ж вживати у суспільному просторі таких назв свят, як «Різдво Христове», «Воскресіння Христове» і т. д», – зазначив митрополит Димитрій.

    Також він зауважив, що у ЗМІ все більше з’являється образ в бік релігійних почуттів, або ж їх приниження, нав’язування ідей пов’язаних з руйнацією інституту справжньої сім`ї і так далі.

    «Ми не закликаємо до якогось унормування цих речей на законодавчому рівні, яке б викликало незадоволення у площині свобод, але Церква на це завжди буде реагувати гостро і вказувати на видимий гріховний стан суспільства», – підсумував єрарх ПЦУ.

    Нагадаємо, митрополит Димитрій розповів, що ми недостатньо проаналізували слова Варфоломія про анексію Київської митрополії РПЦ у 1686 році. Також він зазначив, що надання Томосу ПЦУ було єдиним розв’язанням проблеми розділення православ’я.

    Найсвіжіше

    Популярне