П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    До квітня 2022 року Помісні Церкви мають визначитись із ставленням до ПЦУ, – релігієзнавець

    Коментуючи заяву Вселенського патріарха Варфоломія про освячення мира у квітні 2022 року за участю одинадцяти Помісних церков, включаючи ПЦУ, релігієзнавець професор доктор філософських наук Юрій Чорноморець заявив, що інші Помісні Церкви мають визначитись до цього часу із ставленням до Православної Церкви України. Він зазначив, що патріарх Варфоломій робить багато, щоб це ставлення було позитивним.

    «Отже, до квітня церкви мають визначитися із ставленням до ПЦУ остаточно. Вселенський патріарх робить багато, щоб це ставлення стало позитивним. Але що робимо ми? Чим саме ми переконали помісні церкви, що саме ПЦУ – дійсно помісна церква для України», – написав Чорноморець у Фейсбуці.

    Він зазначив, що Помісні Церкви мають дуже багато проявів власного життя, серед яких важливо все – від літургійного життя до богослов’я.

    «Бачимо добре організоване літургійне життя, добре поставлені окремі прояви соціального служіння, прекрасний піар, відсутність інституційного богослов’я, мінімальний міжхристиянський діалог в Україні та на світовій арені, майже повна відсутність у сучасних богословських діалогах…», – продовжив релігієзнавець

    За його словами, розкрити прекрасний потенціал Помісної Церкви просто і легко, але цим ніхто не займається, і кожного місяця він дізнається, що черговий прекрасний фахівець йде у світські дизайнери чи світські перекладачі, щоб прогодувати себе і родину.

    «Все це характерно і для протестантів, і для греко-католиків різною мірою — потенціал церков “зажато”. Але ж не всім потрібне загальне визнання і сопричастя… І тому “без надії сподіваюся”, що Дух повіє де хоче і все радикально зміниться в позитивну сторону в історії України та українського християнства», – підсумував професор Юрій Чорноморець.

    Нагадаємо, релігієзнавець Чорноморець прокоментував нагородження главою РПЦ Жиріновського, сказавши, що «це бридко». Також він пояснював, що РПЦвУ завжди діє антиканонічно, живучи в своїй окремій «реальності».

    Мироваріння у 2022 році

    У своєму Різдвяному посланні Вселенський патріарх Варфоломій анонсував чин Мироваріння, запланований на 2022 рік. У цьому чині візьмуть участь практично всі Помісні Церкви. Ймовірно, в тому числі буде і Православна Церква України.

    «З Божої волі під час майбутньої Святої та Великої седмиці ми відслужимо службу освячення Святого Мира в нашому чесному Центрі. Ми вважаємо унікальним божественним даром нашій Мирності сподобитися очолити цей святковий і зворушливий обряд у четвертий раз у нашому скромному Патріаршому служінні. Слава Богу за все!», – йдеться у посланні патріарха Варфоломія, оприлюдненому Ставропігією Вселенського Патріархату в Україні.

    Таким чином у 2022 році 11 з 15 помісних церков отримають миро від Вселенського Патріархату. Його приготування відбудеться за участі Православної Церкви України та 10 інших Помісних Церков. Спільна літургія єпископів ПЦУ та єпископів інших церков означатиме визнання Православної Церкви України всіма іншими Церквами, які братимуть участь у цій спільній Літургії. Це означатиме остаточний провал РПЦ у питанні блокування визнання ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне