Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Щодня ми вибираємо між добром і злом – митрополит Епіфаній про благодійність

    Вибір між добром і злом стоїть перед людиною щодня і вона постійно обирає бути привітною чи байдужою, чинити благодійність чи відвертатись від потребуючих людей.

    Про це йдеться в дописі митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Не все, що називають благодійністю, є нею по суті й угодне Богові. Іноді її використовують з міркувань моди, престижу, вважаючи її атрибутом певного статусу чи добробуту. Інколи про неї більше говорять, аніж роблять, або хизуються, чекаючи похвали. А часом її дають «на відкуп» або вимагають щось взамін… То не є правдива благодійність, але приховане користолюбство, — пояснив предстоятель ПЦУ.

    Він зацитував рядки із нагірної проповіді Господа нашого Ісуса Христа: «Стережіться, не творіть милостині вашої перед людьми для того, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. Отже, коли твориш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди..».

    «Наше повсякденне життя – це постійна боротьба добра зі злом, це необхідність завжди обирати любов, а не байдужість, не егоїстичне накопичування, а щедрість, не самолюбство, а служіння іншим, — зазначає митрополит Епіфаній. — Ми живемо у «режимі вибору», навіть не помічаючи цього. Але щодня, виходячи з дому, ми обираємо: привітатися з сусідами першими чи відвернутися, подякувати касиру у супермаркеті чи ні, допомогти комусь в дорозі чи пройти повз, запропонувати колегам чаю чи приготувати його лише собі… Можливостей зробити добрий вибір стільки ж, або й навіть більше, ніж інших».

    Він закликав людей бути співчутливими, відкривати своє серце, «підживати» його добром, бо йому це життєво необхідно. «І не забувайте дякувати Господу, Який дає нам так багато можливостей допомагати іншим і перемагати зло. Не чекайте подяки за свої добрі справи від тих, кому ви їх робите, і отримаєте її від Того, від Кого буде істинна вам нагорода».

    На останок, митрополит Епіфаній зауважив, що передріздвяний період – це ще один привід замислитися і благодіяти – кожен в міру своїх можливостей. «Адже милосердя – це не завжди фізична чи матеріальна допомога. Це і добра порада, і щира усмішка, увага, лагідне слово, співчуття, подяка, тиха присутність, а особливо – молитва. Адже молитва за інших спрямовує нашу увагу від самих себе на потреби навколо нас, а їх так багато!».

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній привітав українських дипломатів із професійним святом. Також митрополит Епіфаній закликав не вірити міфам про вакцинацію від COVID-19.

    Найсвіжіше

    Популярне