Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Не місце російським священникам в українській армії під час війни – Епіфаній

    Є маса прикладів, які можна знайти у відкритому доступі, як російські священники, починаючи з 2014 року, благословляли ватажків бойовиків, благословляли тих, хто нищив наших військових.

    Про це предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

    “Ми йшли вже довгих більше 5 років до ухвалення цього закону (про військове капелнаство – ред.). Було понад 10 законопроєктів. Але вони не задовольняли церкви, релігійні організації в Україні, які мають своїх капеланів. Але в українській армії близько 80% капеланів – це капелани ПЦУ. Тому ми вдячні Верховній Раді, що нарешті все ж таки зуміли ухвалити відповідний законопроєкт”, – наголосив владика Епіфаній.

    За його словами, хоча було чітко прописано в законопроєкті, що священники церкви, центр якої знаходиться в країні-агресорі, не мають права духовно опікуватися військовослужбовцями, було викреслено.

    “Але там йде посилання на основний закон, в якому це чітко прописано. І є закон щодо перейменування так званої «Української православної церкви» на Російську православну церкву в Україні. Він зараз не виконується. Але прийде час, коли він буде виконуватися. Частково призупинено наказ Мінкульту про перейменування. І зараз, наскільки відомо, розглядається в КСУ питання, чи він відповідає, чи не відповідає. Хоча, я думаю, він відповідає, і все ж таки суд ухвалить конституційне рішення в майбутньому”, – заявив предстоятель ПЦУ.

    “З другого боку, наші військовослужбовці не приймуть зараз російського священника у свої лави. Є маса прикладів. Можна знайти це у відкритому доступі, в інтернеті, як вони (російські священники – ред.), починаючи з 2014 року, благословляли ватажків, благословляли тих, хто нищив наших військових”, – підкреслив митрополит Епіфаній.

    За його словами, це непоодинокі випадки, і тому не місце російським священникам в українській армії під час війни, реальної війни, яка відбувається.

    Найсвіжіше

    Популярне