П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦ Моспатріарх Кіріл не потрапив до переліку людей, яких росіяни вважають авторитетними

    Предстоятель Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) не потрапив до переліку авторитетних для росіян людей, що було складено Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД) на основі проведеного опитування населення.

    За результатами опитування, понад 85% росіян вважають, що суспільству потрібні авторитетні люди, і назвали серед таких президента РФ Владіміра Путіна (16%), міністра оборони Сєргєя Шойгу (5%), міністра закордонних справ Сєргєя Лаврова (4%) та інших.

    Однак жодного представника з числа кліриків росіянами названо не було. Хоча серед авторитетів, хоч і з незначним відсотком, але все ж було названо Аллу Пугачьову, журналіста Владіміра Познера та пропагандиста Владіміра Соловьйова.

    Релігієзнавець Роман Лукін та знавець історії церкви Міхаіл Бабкін поділились власними роздумами над причинами, які сформували таку невтішну ситуацію для духовенства.

    Доктор історичних наук Міхаіл Бабкін зауважив, що авторитет патріарха Кіріла (Гундяєва), як і всієї Російської православної церкви, невпинно падає протягом останніх років. Тому відсутність очільника РПЦ у переліку авторитетних людей є закономірною, хоч і викликає певне здивування.

    “Скандали в РПЦ, які тим більше відбуваються на тлі “легковразливості” почуттів віруючих, користолюбство єпископату – все це працює лише на зниження авторитету РПЦ”, – цитує “Ридус” слова професора.

    З іншого боку, релігієзнавець Роман Лукін підкреслив, що в російському суспільстві є лиш один владний авторитет.

    “З одного боку, більшість потребує авторитетів, але насправді виявляється, що реальних авторитетів у суспільства немає. Є фактично один владний авторитет – це Путін, що природно за умов такого великого значення, яке має президент. Путін особисто відіграє визначну роль в державі для життя кожної людини. Всі решта одиниці відсотків віддаються медійним фігурам, які не відображають реального рейтингу авторитетів”, – висловив думку він.

    В РПЦ трагічні для Моспатріархату результати опитування думки росіян наразі не коментують.

    Найсвіжіше

    Популярне