П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Українська Церква – та сама Христова Церква, просто адміністративно вона є окремою одиницею”, – екзарх Вселенського Патріархату

    У приміщенні Ставропігії Вселенського Патріархату в Києві – Андріївській церкві – відбулась перша розмова за кавою українських журналістів з екзархом Вселенського патріарха єпископом Команським Михаїлом (Аніщенком).

    Під час спілкування архієрей відповів на запитання Лани Самохвалової про шанси Православної церкви України вистояти попри велику кількість нападок, відсутність ресурсу, як у опонентів Української Церкви, та зберегти традиції новітнього богослов’я.

    “Православна церква України розвивається, її автокефалію вже визнано чотирма помісними Церквами, інші помісні Церкви (за винятком однієї) не розривали спілкування з тими, що вже визнали. Отже логічний ланцюжок кожна людина може продовжити сама. Українська церква – не окрема структура, це та сама Христова церква в Україні. Просто адміністративно вона є окремою одиницею”, – роз’яснив єпископ Команський Михаїл (Аніщенко).

    “Я б не вживав слово “вистояти”: Церкві Христовій понад 2000 років – вона все подолає. Я б дуже обережно вживав термін “новітнє богослів’я”, справа в тому, що у Церкви богослів’я, як і догмати, не змінюються. Змінюється форма викладення, подачі, але ніколи не змінюється сама суть. Радше говорив би про розвиток та впровадження новітньої форми розповіді. Звичайно, коли є потужності у молодого покоління для навчання за кордоном, у науковців для творення книг – це полегшує шлях”, – додав екзарх Вселенського патріарха в Україні.

    Нагадаємо, Православна церква України (ПЦУ) – християнська церква, найчисельніша православна юрисдикція в Україні за кількістю вірян. Одна із 15-х автокефальних православних церков, п’ятнадцята в диптиху.

    Церква з’явилася 988 року з появою Київської митрополії й була визнана самостійною церквою 6 січня 2019 року, коли відбулось підписання та отримання томосу про автокефалію ПЦУ в соборі святого Георгія, катедральному соборі Вселенського Патріархату.

    ПЦУ визнали Константинопольська православна церква, Елладська православна церква, Александрійська православна церква, Кіпрська православна церква. Відмовились визнати Українську Церкву Російська та Сербська православні церкви. Решта Помісних Церков ще не оприлюднили остаточну позицію з питання визнання ПЦУ.

    З повним текстом матеріалу Лани Самохвалової про життя Ставропігії Вселенського патріархату в Києві та розмови за кавою з патріаршим екзархом єпископом Команським Михаїлом можна прочитати тут.

    Найсвіжіше

    Популярне