П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    З Божою допомогою інші Церкви визнають автокефалію ПЦУ, – Варфоломій

    Вселенський патріарх Варфоломій І заявив, що з Божою допомогою й інші Помісні Православні Церкви визнають автокефалію Православної Церкви України.

    «З Божою допомогою, окремі Православні Церкви, які ще не послідували рішенню Матері-Церкви про Українську автокефалію, зроблять це на славу Божу», – сказав Вселенський патріарх Варфоломій у неділю, 5 грудня, повідомляє orthodoxtimes.com.

    У цей день він очолив Божественну Літургію в церкві святого Стефана Балата, православної болгаромовної громади Константинополя, з нагоди оновлення вівтаря Храму новим святинями та священними сосудами.

    Патріарх Варфоломій також зауважив, що саме прагнення до церковного миру в Україні спонукали його надати Томос про автокефалію ПЦУ.

    «Церковний мир, заснований на канонічних традиціях Церкви, був також метою надання автокефалії багатостраждальній Україні, щоб Церква там могла ходити в мирі та злагоді та сприяти миру та примиренню у всьому світі».

    На богослужінні були присутні Генеральний консул Болгарії в Константинополі Василь Валчев, президент громади Василіос Ліазе, паломники з Болгарії та велика кількість віруючих з болгаромовної громади.

    У своїй промові Патріарх згадав про постійний інтерес Матері-Церкви до всіх її духовних дітей у Константинополі.

    «Усі православні християни Константинополя, незалежно від національного та мовного походження та самосвідомості, є духовними дітьми Пресвятої Константинопольської Архієпархії або сусідніх Святих Єпархій. Основою єдності Церкви, як пише Святіший Митрополит Пергамський Іоанн, академік і професор, “є географічний простір: усі, хто живе в певному місці, незалежно від їхньої національності, належать церковно до одного єпископа цієї області” (Kosmou Lytron, ed. Evergetis, Megara 2014, p. 184)».

    У своїй промові Вселенський патріарх згадав про Священний Синод Православної Церкви, який зібрався на Криті в червні 2016 року.

    «Критський Синод приділяв велику увагу боротьбі за справедливість і мир, захист святості людської особи, християнської сім’ї та виховання нового покоління у Христі. Він також виступив проти релігійного фундаменталізму та “насильства в ім’я Бога”, підкреслюючи, що “олію релігійного досвіду слід використовувати для загоєння ран, а не для розпалювання вогню війни” (Послання, § 4)».

    Завершуючи свою промову, патріарх Варфоломій привітав главу громади архімандрита Хараламбоса Нічева «за зразкову відданість своїй духовній місії та за вірність і повагу до Великої Церкви».

    Найсвіжіше

    Популярне