П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Пропагандисти РПЦвУ розцінюють притягнення до відповідальності посібників Кремля, як “гоніння на православ’я”

    Наближені до Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) пропагандистські ресурси знову віднайшли привід заявляти про “гоніння на церкву” в Україні. Цього разу, прокремлівські ресурси стурбовані долею олігарха Вадима Новінського, який відомий своєю співпрацею з окупантами.

    Примітно, що жодної офіційної інформації від компетентних органів України стосовно можливого притягнення пана Новінського до юридичної відповідальності згідно українського законодавства, наразі, немає. Але представники Московського патріархату вже заволали про “тиск на церкву” і висловлюють готовність захищати свого грошовитого “благодійника”.

    Зокрема відомо, що один з пропагандистських ресурсів, наближених до РПЦвУ, поширив інформацію про підготовку Радою нацбезпеки і оборони України проєктів рішень про введення санкцій у відношенні Вадима Новінського та його бізнесу в Україні. Окрім цього, як стверджують проросійські інформаційні платформи, Служба безпеки України отримала вказівку готувати фільм-розслідування про поїздки Новінського до Росії та його участь у бізнес-схемах з РФ.

    Такі заяви, які поки ніяк не підтверджуються офіційними посадовими особами, були підхоплені і одразу ж були забарвлені у релігійні кольори.

    Пропагандисти не соромлячись ототожнили персону Вадима Новінського з усією РПЦвУ (УПЦ МП) і порівняли імовірність настання юридичної відповідальності за усе скоєне ним з переслідуванням Моспатріархату в Україні.

    Маємо визнати, в одному роспропагандисти не помилились. Якщо усунути фактор грошей Новинського, то РПЦвУ, позбавлена інформаційно-фінансової підтримки з Москви, як релігійна організація, досить скоро припинить своє існування і об’єднається з помісною Православної церквою України.

    Однак в усьому іншому пропагандисти маніпулюють і відверто вводять в оману читачів.

    Маємо нагадати забудькуватим проросійським діячам, що законодавство одне для всіх. У разі порушення законів України, особа має бути притягнута до відповідальності не залежно від її релігійних уподобань чи наявність будь-яких заслуг у минулому.

    Більш того, приналежність до вірян чи навіть кліру РПЦвУ (УЦП МП) не повинне стати гарантією юридичної недоторканності політика і олігарха, якщо його співпраця з окупантом буде доведена у встановленому законодавством порядку.

    Втім, не варто розраховувати, що проросійські інформаційні платформи припинять свою маніпулятивну діяльність. Москва, імовірно, відчуває, що її мережа агентури впливу в Україні перебуває під загрозою, тож для її порятунку, у тому числі порятунку Вадима Новинського від юридичної відповідальності, знадобляться усі наявні інструменти. Усі без винятку, навіть Російська православна церква в Україні, яка цинічно ховаючись за назвою «Українська православна церква Московського патріархату» нічого українського в собі, на жаль, не має.

    Найсвіжіше

    Популярне