П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд зобов’язав РПЦвУ зберігати від руйнації древній монастир ХІХ ст. на Херсонщині

    Релігійна громада Московського патріархату в Україні зобов’язана зберегти об’єкти культурної спадщини – Свято-Григорівський Бізюків чоловічий монастир. Таке рішення виніс Херсонський окружний адміністративний суд. Як повідомляє newday.kherson.ua, монастир розташований у Червоному Маяку Бериславського району Херсонської області.

    Тепер після рішення суду Російська православна церква в Україні (так звана УПЦ МП) має укласти охоронні договори для «збереження 7 об’єктів культурної спадщини». Мова йде про пам’ятки сакральної архітектури національного значення: споруду монастиря, мури, 3 башти 1781 року, браму 1889 року та Покровську церкву ХІХ століття.

    Таке рішення суд прийняв 1 листопада. Позов до монастиря подавала Бериславська окружна прокуратура.

    «Усі вказані споруди на сьогоднішній день перебувають у власності монастиря і використовуються за первісним призначенням. За законом, власник або уповноважений ним орган зобов’язані утримувати пам’ятки в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення. Але монастир ці вимоги не виконує», — повідомили у пресслужбі обласної прокуратури.

    Раніше між жителями Червоного Маяка та керівництвом монастиря виник конфлікт через будівництво п’ятиметрового муру. Люди звинувачували монахів у самовільному захопленні землі. Останні ж дорікали громаді у тому, що вона перетворила на руїни збудовані ще в позаминулому сторіччі монастирські споруди.

    Свято-Григорівський Бізюків чоловічий монастир почали будувати в 1781 році. Після його закриття у 1918-му тодішня влада зруйнувала більшість його будівель і споруд. Частину служителів без суду і слідства піддали тортурам і вбили, а решту розігнали. Зараз монастир належить до Російської Православній Церкви в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне