П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині виявили пам’ятник Леніну, який “переховувався” від декомунізації у лісі

    Небайдужі громадяни виявили неподалік Гадяча, що на Полтавщині, пам’ятник Владіміру Ульянову (Лєніну), про що негайно було повідомлено Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

    Монумент, який вшановує особу відповідальну за агресію більшовицької Росії у відношенні Української Народної Республіки, уникав декомунізації через те, що розташовувався на території Полтавського обласного управління лісового і мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України.

    Більш того, невідомі особи облаштували довкола комуністичного ідола зону відпочинку у вигляді лавочок тощо. Місцеві мешканці припускають, що мова може йти про пам’ятник, котрий було демонтовано з центру Гадяча в межах декомунізаційних процесів ще 2016 року.

    Інтернет-видання “Полтавщина” інформує, що з приводу лісової знахідки Полтавський офіс УІНП звертався на гарячу урядову лінію Кабінету Міністрів України. Окрім цього, керівництву Полтавського обласного управління лісового і мисливського господарства було роз’яснено необхідність демонтажу та рекомендовано передати незаконний об’єкт до філії Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі “Музей монументального мистецтва тоталітарної доби “Парк радянського періоду”.

    Зображення: Інтернет-видання “Полтавщина”

    Примітно, що в офіційній відповіді на запит, за підписом першого заступника начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексія Тенянка, значиться, що “до компетенції управління не належить вирішення питання”.

    “Вважаємо таку позицію державної установи безпрецедентною і такою, що спрямована на саботаж Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Вимагаємо невідкладно виконати закон, демонтувавши пам’ятник”, – прокоментував ситуацію регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

    Нагадаємо, на Полтавщині протягом останнього часу активно проходить процес декомунізації. Наприкінці жовтня 2021 року активістами було знесено два пам’ятники комуністичним діячам, ще один – обмальовано.

    У Лубнах розбили погруддя більшовицькому комдиву Чапаєву, а в Лохвиці знесли пам’ятник комсомольцям. Водночас у Хоролі намагалися знести пам’ятник совєтському генералу Івану Третяку – монумент встояв, але на ньому написали “вбивця”.

    Найсвіжіше

    Популярне