П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Неподалік Києво-Печерської лаври може з’явитись пам’ятник гетьману Івану Мазепі

    Ініціативна група територіальної громади міста Києва запропонувала спорудити пам’ятник видатному державному, військовому діячеві та церковному меценату гетьману Івану Мазепі у Печерському районі столиці України.

    Про це йдеться у листі Київської Міської Ради адресованому Кабінету Міністрів України, текст якого оприлюднено виданням “КиевVласть”.

    Зображення: kievvlast.com.ua

    У документі йдеться, що відповідний указ про будівництво монументу ще у 2007 році підписав президент України Віктор Ющенко. Сьогодні ж, мешканці столиці пропонують приурочити спорудження і відкриття пам’ятника 30-й річниці Незалежності України.

    Таким чином, неподалік Києво-Печерської лаври, яка також розташована у Печерському районі міста Києва, може з’явитись монумент, присвячений українському гетьману.

    За життя гетьман жертвував величезні кошти на українське культурне та релігійне відродження. Фінансував будівництво Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму. Власним коштом збудував 12 нових храмів, відреставрував близько 20, дарував церквам дорогоцінні речі. Відстоював інтереси Української православної церкви. Намагався звільнити її від впливу московського патріархату.

    Життя і діяльність Івана Мазепи тісно пов’язані з Києво-Печерською лаврою. Він був чи не найщедрішим ктитором обителі за весь період її історії. Саме меценатство Мазепи стало тим підґрунтям, на якому розквітнув стиль “мазепинського бароко”.

    Коштом гетьмана Мазепи були збудовані мури навколо лаври, храм Всіх Святих, відновлені найдавніші Велика Успенська та Троїцька надбрамна церкви.

    Така діяльність українського державного діяча не дає спокою російській пропаганді вже більш ніж 300 років. За наказом московського царя Петра I Російська православна церква оголосила анафему гетьману Іванові Мазепі 22 листопада 1708 року. Церковне прокляття мало під собою лише політичне підґрунтя. Вселенський патріарх оголосив про зняття анафеми з гетьмана у 2018 році. Але, попри неправомірність накладення, РПЦ та філія Московського патріархату в Україні досі її не зняли. Щороку, в першу неділю великого посту, московські священики проклинають українського гетьмана.

    Як сприймає духовенство Києво-Печерської лаври факт можливого спорудження пам’ятника Івану Мазепі неподалік обителі, наразі, не відомо.

    Найсвіжіше

    Популярне