Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Не мав свого життя, а жив Церквою»: Помер священник ПЦУ з Херсонщини Микита Чудинович

    8 листопада помер протоєрей Православної Церкви України Микита Чудинович, який звершував своє служіння на Херсонщині.

    Про це повідомляє священник ПЦУ Іван Замараєв, який назвав спочилого «людиною великою – героєм Церкви».

    «Можливо, не в усьому праведний, але святий – у сенсі присвяченості Богу і Церкві. Він не мав “свого” власного життя, думок про комфорт, бажань матеріального. Усі його думки і всі промовлені їм промови були про Царство Боже. У совєтський період, ризикуючи власним благополуччям і сім’ї, утримував храми від їх закриття, і навіть своїми руками дві церкви побудував. Друкував самвидавську церковну літературу, пізніше безоплатно масово поширював книги духовного змісту, палко закликав усіх до духовної освіти. У своєму Свято-Успенському храмі Баштанки відродив повноцінне громадське життя, і надихав до цього інших священників», – пише священник Іван.

    «Не всім він подобався за звичай “навчати жити”, за викриття, не дивлячись на особи, волелюбність і упертість. За це його не любив і правлячий архієрей Миколаївський Володимир, хоча більшість українських парафій на Миколаївщині, зокрема й кафедральний собор, відкриті стараннями саме Чудиновича», – написав священник Іван Замараєв.

    Останніми роками отець Микита перейшов до життя від своєї праці – мав бджолині вулики, вносив пожертвування на Херсонське єпархіальне управління – був готовий ділитися своїм досвідом, зокрема й господарським з іншими настоятелями.

    Нагадаємо, помер священник ПЦУ із Рівного Юрій Велігурський.

    Найсвіжіше

    Популярне